Elszlovákosodnak a magyar fiatalok?

Infostart
2014. augusztus 17. 10:00
Elsősorban a nemzetváltás miatt csökken a szlovákiai magyarok létszáma - ennek a témának szenteli legújabb könyvét Lampl Zsuzsanna felvidéki szociológus. A kötet címe: Magyarnak maradni.

Tíz év alatt 62 ezer fővel csökkent a magyarok száma Szlovákiában. Lampl Zsuzsanna a Fórum Kisebbségkutató Intézet 2014-es kutatása alapján vizsgálta a jelenség okait. Szerinte a legfontosabb, hogy a legfiatalabb generációval kapcsolatban milyen döntéseket hoznak a szlovákiai fiatal magyar felnőttek.

A kutatást ez év januárjában végezték a Dél-Szlovákiában élő magyarok körében 3000 felnőtt megkérdezésével. A kutatásból kiderül, a fiatalok kétharmada tartja fontosnak, hogy legyenek magyar alapiskolák, 59 százalékuk azt, hogy magyarok maradjanak, 57 százalék pedig azt, hogy éljenek a jogaikkal. A legkevésbé fontosnak azt tartják, hogy magyar társuk legyen.

"Minél fiatalabbakat vizsgálunk, annál kevésbé fontosak azok az értékek, amelyeknek köszönhetően valószínűsíthető, hogy megőrizzük a nemzeti identitásunkat" - fogalmazott a könyv szerzője.

Az elemzés megállapításai szerint a saját nemzetiség következő nemzedékre való átörökítésében az idősebbekhez képest a fiatalok sikertelenebbek. Ez tükröződik az iskolaválasztásban is: a fiatal korosztály 91 százaléka magyar iskolába járt, de gyermekeiknek már csak kétharmadát íratja oda.

"A kérdés az, hogy milyen kulcsfontosságú döntéseket hozunk. Amennyiben én a gyermekemet szlovákként fogom nevelni, és szlovák iskolába íratom, akkor ez már nyomot hagy az ő nemzeti identitásában. Nem állítom, hogy ezek nem megváltoztathatatlan dolgok, de a kutatás azt igazolja, hogy ezek nem visszafordítható döntések az esetek többségében."

Lampl Zsuzsanna megállapítása szerint a nemzetiség fontossága alapvető, hiszen akinek ez fontos Szlovákiában, az jobban fogja érvényesíteni magyarságát döntéseiben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást