Jöhet a tartós tűzszünet Ukrajnában

Infostart
2014. július 3. 18:00
Pár nappal azután, hogy Porosenko ukrán elnök újraindította a "terror-ellenes akciót" a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen, Ukrajna, Oroszország és két nyugati hatalom képviselői olyan lépésekről állapodtak meg, amelyek elvezethetnek a tartós tűzszünethez.

Ukrajnában hétfőn ért véget a Porosenko elnök által meghirdetett tűzszünet, ami után újra heves harcok robbantak ki az oroszajkú lázadók és az ukrán fegyveres erők között.

Szerdán este viszont ismét felmerült a tűzszünet lehetősége: az orosz, ukrán, német és francia külügyminiszter egy berlini tanácskozás után azt mondta, hogy olyan lépésekről állapodtak meg, amelyek elvezethetnek a harcok lezárásához.

A fegyveres lázadás kezdete óta - amelynek felszításával Kijev Moszkvát vádolja - többszázan haltak meg a szakadár kelet-ukrajnai régiókban. A vérontás szerdán is folytatódott, a Luganszki régió egyik falujában jelentések szerint 9 polgári lakos vesztette életét egy támadásban.

Az ukrán és a lázadó erők egymást vádolták. A lázadók szerint két harcosuk halt meg Nyikolajevka falunál, egy másik településen pedig egy háromtagú család vesztette életét a kormányerőknek tulajdonított aknatámadásban. Az ukrán erők azt mondták, hogy egy katonájuk vesztette életét Szlavjanszk közelében.

A német fővárosban közben a diplomáciáé volt a szó: az ukrán, orosz, német és francia külügyminiszter megegyezett, hogy július 5-ig háromoldalú tárgyalásokat rendeznek a Moszkva-párti lázadók vezetőinek bevonásával. A háromoldalú "Kontakt Csoport" tagjai Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ.

Az ukrán fél ugyanakkor azt követelte, hogy kapjon több lehetőséget határai ellenőrzésére, és hogy a lázadók engedjék el túszaikat. Három nagy orosz tévécsatorna képviselői pedig felhívták az úgynevezett "Luganszki Népköztársaság" vezetőit, hogy engedjék el a foglyul ejtett ukrán újságírókat.

"Függetlenül attól, hogy kihez húz az adott médium vagy mik az újságírók politikai elvei, meg kell adni nekik a jogot feladatuk végzésére" - idézte őket az ITAR-TASSZ hírügynökség.

A luganszki lázadók ezután közölték, hogy elengedik őket. "Nem kellenek nekünk, de el kell utazniuk, mert nincs akkreditációjuk a Luganszki Népköztársaság területére" - mondta Vaszilij Nyikityin, aki magát a külföldön el nem ismert állam miniszterelnökének nevezi. Egy másik szeparatista vezető azt mondta: az orosz média jóindulatára és humanitárius megfontolásokra való tekintettel visszaadják az újságírók szabadságát.

Tudósítók megjegyzik: a lázadók gyakorlatilag értésre adták, hogy odafigyelnek Oroszország véleményére. Közben a szintén orosz REN TV azt írta a Twitteren, hogy kedden megsebesült riportereire szándékosan lőttek rá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást