Elkapta a Pandur Ficot

Infostart
2014. július 3. 13:27
A cseh ügyészség szerint 18 millió euró kenőpénzt fizetett a cseh kormányzati tisztviselőknek az osztrák Steyr cég, hogy a cseh kormány ne mondja fel az általa gyártott Pandur páncélozott harci járművek beszerzésére vonatkozó szerződést. A szálak Pozsonyig vezetnek, az ügybe belekeveredhetett Robert Fico szlovák miniszterelnök is.

Marek Dalík, a 120 millió eurós ügyben vádlottként szereplő lobbista elmondta, hogy a harckocsik beszerzésének kérdését Miroslav Výboh, Robert Fico kísérője nyitotta meg Fico és Mirek Topolánek volt cseh miniszterelnök egyik titkos találkozóján. Szerinte ugyanis a két kormányfő többször tartott titkos megbeszélést még az első Fico-kabinet idején. A találkozókon Topoláneket Dalík, Robert Ficót pedig Miroslav Výboh kísérte.

Robert Fico elismerte, hogy ismeri Výbohot, sőt jó barátok, Topolánekkel pedig több magánjellegű találkozója is volt. Azt azonban cáfolta, hogy a harckocsik ügye bármikor téma lett volna ezeken a megbeszéléseken. Miroslav Výbohot sokan a szlovák miniszterelnök egyik legbizalmasabb emberének tartják. A férfi korábban egy fegyverkereskedő céget irányított, amely több jelentős megrendelést is kapott a szlovák hadseregtől. Tagja volt például Robert Fico kíséretének is, amikor Líbiában találkozott Moammer Kadhafival.

A pozsonyi Sme napilap felszólította Robert Fico kormányfőt, hogy nyilvánosan tisztázza kapcsolatát a korrupciós botrányba keveredett szlovák fegyverkereskedővel. A kormányfő visszautasította a válaszadást. Megismételte, hogy a Sme napilappal nem kommunikál. Miroslav Výboh, aki jelenleg tiszteletbeli nagykövet Monacóban, szintén nem válaszolt a napilap kérdéseire. Még 2012-ben egy interjúban azonban alátámasztotta, hogy a rendőrség kihallgatta a Dalík-ügyben, de vallomásában elmondta, hogy kenőpénzről nem hallott.

Milo¹ Zeman cseh államfő péntekre azonnali magyarázatra magához hívatta Alekszandr Vondra cseh védelmi minisztert, hogy tájékoztassa őt a tárcánál uralkodó állapotokról, egyúttal pedig szigorú intézkedésekre kérte őt. Az ellenzéki cseh szociáldemokraták pedig a kipattant botrány miatt a parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást