Először lesz Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

Infostart
2014. június 6. 06:03
Több mint szomszéd címmel először lesz Magyar Kulturális Hét Pozsonyban június 9. és 16. között.A szervező magyar nagykövetség célja, hogy a rendezvénnyel közelebb kerüljön egymáshoz a magyar és a szlovák nemzet, és Pozsony történelmi belvárosába elvigye a magyar kultúrát, művészetet, gasztronómiát.

Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete bízik benne, hogy a rendezvényen mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő kínálatot.

"Régóta foglalkoztatott bennünket a gondolat, hogy kellene egy olyan koncentrált magyar hetet vagy fesztivált csinálni, amely amellett, hogy a különböző rétegek számára érdekes programokat keretbe foglalja, a nagyközönség számára is vonzó és érdekes lehet" - fogalmazott a nagykövet.

A szlovák fővárosban egy héten keresztül magyar színházi előadásokon, könnyű- és komolyzenei koncerteken, kiállításmegnyitókon, könyvbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők. Megjelenik a magyar gasztronómia is - borkóstolókon ismerkedhetnek az ínyencek a magyar borokkal, és sztárséfek készítenek majd kiváló csemegéket.

"Rendkívüli módon örültek a pozsonyi főpolgármesteri hivatalban, és az óvárosnál is különösen. Az volt a benyomásom, hogy egyrészt rendkívül nyitottak voltak Magyarország és a magyar kultúra iránt, másrészt pedig örültek annak, hogy a kulturális, gasztronómiai kínálat egy héten át tartó folyamatos bebiztosítása kivonzza majd a terekre utcákra az érdeklődőket. Ez a főpolgármesteri hivatalnak is egy fontos szempont, és az érdekek itt találkoztak" - tette hozzá Balogh Csaba.

A fesztivált hagyományteremtő szándékkal hívták életre. Azt a magyarországi szlovákok és a visegrádi négyek országaiból érkező kulturális fellépők is színesítik. A pozsonyi Magyar Kulturális Hetet ezen kívül az egy éves magyarországi V4-elnökség zárórendezvényének szánják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást