Die Welt: Hanyatlik a pesti ellenzék

Infostart
2014. június 4. 11:05
A magyar baloldal lassú haláláról közöl kommentárt a berlini Die Welt. A legnagyobb német konzervatív napilap szerint Mesterházy Attila szocialista pártvezető lemondása tovább mélyítette a válságot a baloldali ellenzék körében.

A német újság emlékeztet arra, hogy Mesterházy Attila a 2010-es országgyűlési választást követően pártjának megújítását jelölte meg fő feladatául. de, mint az április 6-i hazai, valamint május 25-i európai-parlamenti választás kimenetele bizonyította, kudarcot vallott és most a magyar szocialistákat hasonló sors fenyegeti, mint Görögországban az egykor néppártnak számító Paszokot, amely végül is jelentéktelenné vált.

A Die Welt budapesti cikkírója utal arra, hogy a július 19-re sebtében összehívott pártkongresszuson jó eséllyel indul Szeged 41 éves polgármestere, Botka László, de szóba került a 44 éves Tóbiás József neve is, akit a jövő havi kongresszusig a párt országgyűlési frakciójának vezetésével bíztak meg.

A német újság kommentátora azonban kétségbe vonja, hogy Botka László új lendületbe tudja hozni a szocialista pártot. De bárkit is válasszanak a párt élére, arra csaknem megoldhatatlan feladat vár, ami az MSZP hitelveszteségéből fakad, ugyanis színt kellene valljon, mennyire baloldali párt, miután a bankok és a nagyvállalatokra nehezedő adók csökkentése mellett tör lándzsát.

A Die Welt rámutat arra, hogy a Jobbik időközben erősen lekörözte a szocialistákat, és ez főleg abban rejlik, hogy a jobboldali erők, ellentétben az MSZP-vel, lényegében baloldali célokért lépnek fel, mert hadat üzentek a nagytőkének és magasabb béreket követelnek. Mesterházy ezt félreértette. Azt hitte ugyanis - olvassuk a konzervatív német újság kommentárjában -, hogy a Fidesz és a Jobbik sikere a nemzeti jelszavak hangoztatásából fakad, mire maga is követni kezdte ezt a példát.

A polgárok azonban nem ezért választják a jobboldalt, hanem azért, mert az a benyomásuk, hogy a fordulat óta minden jóval drágább lett, de a bevételek nem sokat emelkedtek. A magukat jobboldalinak nevező pártok viszont éppen a külföldi nagyvállalatok szabadságát próbálják kordába szorítani, miközben csökkenteni akarják az átlagpolgárra nehezedő terheket.

Magyarországon gyakorlatilag minden fordítva van: a baloldal jobboldali liberális elveket vall, miközben a jobboldal ténylegesen baloldali nemzeti érdekért száll síkra. További problémát jelent a népesség alakulása, ugyanis a szocialistákra főleg zömében azok a nyugdíjasok, akik már a kommunista időkben is az akkori egypártrendszer támogatói voltak. Õk egyúttal a kapitalizmus vesztesei is, mert a nyugdíjak kegyetlenül alacsonyak, de erre a problémára a szocialisták nem kínálnak megoldást.

Az MSZP gyengesége jó lehetőséget kínál más baloldali, valamint liberális csoportoknak, így a volt kormányfő, Bajnai Gordon követőinek, valamint az MSZP-ből kivált Gyurcsány Ferenc új pártjának. Azonban Bajnai -legalábbis átmenetileg- kiválik a politikából, Gyurcsánnyal szemben pedig az öszödi beszéd óta olyan erős az ellenérzés, hogy semmi esély sincs a feltörésre.

Mindebből a Die Welt kommentátora azt a következtetést vonja le, hogy a baloldal haldoklása ideális feltételeket biztosít Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a Fidesz számára, annál is inkább, mert a Jobbik, az európai parlamenti választás tanúsága szerint az országos választás óta némileg válságba jutott. Így a jövő belátható időre a konzervatív táboré.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást