A képviselői fizetés mellé is jól jön egy kis mellékes

Infostart
2014. április 26. 14:52
Németországban még a választások előtt komoly politikai vihart kavart, hogy az akkor ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt kancellár-jelöltje, Peer Steinbrück korábbi pénzügyminiszter tízezreket keres egy-egy előadásával. Steinbrück emiatt visszalépett jelölésétől és a törvényhozás elhatározta, hogy a képviselőknek pontosan közé kell tenniük másodállásban szerzett bevételeiket. A fémipari dolgozók szakszervezete most számon kérte a törvényhozástól, hogy milyen mellékkeresettel rendelkeznek a képviselők. Ez mind ellenzéki, mind pedig a koalíció körében megütközést váltott ki.

Berlinben a törvényhozás 631 tagja közül minden negyedik rendelkezik mellékfoglalkozással is, holott az államkincstárból havonta 8252 eurót utalnak át nekik.

A fémipari dolgozók szakszervezetének kérdésére válaszolva a törvényhozás nyilvánosságra hozta, hogy a legtöbb másodállást is betöltő képviselő a kormánykoalícióban résztvevő két kereszténypárt tagjaiból kerül ki és köztük van az a négy küldött is, akinek évi bevétele meghaladja a negyed-millió eurót. Jövedelmező mellékállása van 37 szociáldemokrata képviselőnek is. Az ellenzéki Zöldpártnak csak 7, míg az ugyancsak ellenzéki Baloldali Pártnak 10 tagja rendelkezik más forrásból is rendszeres havi keresettel.

Az eredetileg ügyvédi foglalkozást űző képviselők csaknem kivétel nélkül folytatják korábbi tevékenységüket, így például a kereszténypárti Peter Gauweiler 250 ezer eurót meghaladó összegben jelölte meg a jogi tanácsadásaiból befolyó évi keresetét.Mások tanácsadóként, vagy lobbiszervezetek fizetett munkatársaiként egészítik ki képviselői bevételüket.

Mind kormánykörökben, mind pedig az ellenzék padsoraiban egyre többen kifogásolják, hogy a képviselők jelentős hányada nem annyira az államügyekre, mint saját bevételi forrásaik bővítésére összpontosítja figyelmét. Erre utal az is, hogy a törvényhozás ülésein a padsorok gyakran csaknem üresek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást