Bebetonozták az árakat Németországban?

Infostart
2014. április 15. 17:29
A németek többsége úgy véli, hogy az országban gyakorlatilag nincs is infláció, az árakat mintha bebetonozták volna. Mindez kapcsolatban áll a vásárló kedv élénkülésével is. Az UniCredit Bank most közzétett felmérése szerint az infláció gyakorlati megtorpanása jórészt az olcsó benzinnel függ össze.

A gépkocsi feltankolása előtt manapság érdemes egy kicsit körülnézni Münchenben, hogy melyik üzemanyagtöltő állomás kínálja a legjutányosabban a benzint.

Tavaly még szerencsém volt, ha az 1 euró 50 centet nem haladta meg az E-10es szuper litere, manapság már továbbhajtok, ha a benzinkút egy-negyvenötért kínálja az E-10-es literét.

Az üzemanyagár alacsony szintje az egyik fő oka annak, hogy a lakosság szerint nem észlelhető az infláció Németországban. A másik ok pedig az, hogy az élelmiszerek drágulásának üteme lelassult. Tavaly ez már megközelítette a 4 százalékot, míg idén eddig kettő százalék volt.

A statisztikai hivatallal ellentétben, az UniCredit Bank most nyilvánosságra hozott tanulmányában a hangsúlyt a mindennapi kiadások terén észlelhető áremelkedésre fektette. A nagyszabású közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az év eleje óta a fogyasztók elsöprő többsége úgy véli, az árak alig változtak.

A válaszadók nem titkolták azt sem, hogy a jó gazdasági kilátások újabb beszerzésekre is csábítanak, és ezen a téren további ösztönzőerőként hatnak a rendkívül alacsony hitelkamatok is.

A kiváló fogyasztói hangulat és a vásárlókedv folyamatos élénkülése viszont távolról sem biztatja az Európai Központi Bank élén álló Mario Draghit, aki egy ideje már a defláció, azaz árcsökkenés veszélyét emlegeti. Ez közvetve igencsak hátrányosan hat a gazdaság fejlődésére, mert visszatartja az ipari vezetőket a beruházásoktól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást