Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A német pedagógusoknak sem könnyű az élete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban a tanárokon egyre nagyobb kimerültség lesz úrrá és ez erősen érezteti hatását az iskolai oktatásban is. Noha a tanárok átlagos heti munkaideje alig lépi túl a 30 órát, ténylegesen legalább 40 órát töltenek az osztályokban. Mindezt megtetézi az otthoni felkészülés a másnapi órákra.

A tanárok csaknem 30 százaléka túlterheltséggel küzd és az iskolai problémák otthonra is elkísérik, ezért szinte képtelenek a felüdülésre és új energia gyűjtésre a szabadidejükben. Egy most készült felmérés alapján kimutatható, hogy a pedagógusok túlhajszoltsága háromszor akkora, mint egy átlagos alkalmazotté.

A jelenség nem teljesen új-keletű. De míg korábban a tanároknak lehetőségük nyílt a korai nyugdíjra, ezt a lehetőséget ezredfordulót követőén megszüntették és így a legtöbben valóban csak 65 éves korukban vonulnak vissza. Az utolsó években azonban betegség címén feltűnően gyakran maradnak otthon.

A tanulmány megállapítja, hogy a tanárok átlagos munkaideje 31 és fél óra, de a legtöbben mégis legalább 40 órát dolgoznak, ugyanis az órákra való felkészülés is beleszámít a munkaidejükbe.

Ez azonban egy további problémát jelent, mert elvben ugyan otthon készülnek fel a másnapi anyagra, de ezáltal szinte teljesen összemosódik a munka és a szabadidő. Tehát a tanárok zöme csak nehezen tud ténylegesen kikapcsolódni és felüdülni.

Nem könnyíti a helyzetet a gyakori tanreform sem, mert ezáltal a pedagógusokra ismételt továbbképzések várnak, amelyeket sok esetben hétvégén vagy a szünidőben tartanak. Következésképpen még jobban megrövidül az az időszak, amelyben alkalmuk nyílna új energiával való feltöltődésre.

A tanulmány összeállítói mindebből azt a tanulságot vonják le, hogy a tanárok helyzetének gyors javítása nélkül veszélybe kerül az iskolai oktatás színvonala, ami nagy kárt okozhat a jövő nemzedéknek.