A magyarok a nemzeti érdekek bajnokát látják Orbánban - brit lapvélemények

Infostart
2014. április 7. 15:17
A vezető brit napilap, a The Times az elmúlt négy év során minden lehetséges alkalmat megragadott, hogy élesen bírálja vagy éppenséggel támadja a magyar kormányt, általában budapesti ellenzéki véleményeket és álláspontokat visszhangozva. A lap nyomtatott korai kiadásában most csak rövid hír a magyar választás eredménye, az is hírügynökségi jelentés alapján.

A Financial Times-ban sem látunk mást, mint azoknak a színes népviseletbe öltözött asszonyoknak a hátulról fényképezett sorát, akik hálás fotótémát nyújtanak, amint leadják voksukat az egymás melletti szavazófülkékben.

A BBC budapesti tudósítója, Nick Thorpe, már késő éjszaka jelentést küldött. Megállapítja, hogy a magyar baloldal képtelen volt magához térni a 2010-ben elszenvedett, súlyos veresége után. Mint rámutat: a Fidesz támogatói Orbán Viktor vezetői erényeinek tulajdonítják a párt mostani győzelmét, jóllehet az ellenzék a kampány idején a demokrácia aláaknázásával, a polgárjogok megkurtításával és a szólásszabadság megvonásával vádolta a kormányfőt. A Fidesz azzal érvel, hogy a kommunista örökség felszámolására törekedik.

A BBC tudósítója megemlíti, hogy Orbán Viktor a győzelmi beszédében hitet tett az ország európai uniós tagságának fenntartása mellett, de ezt csak úgy tartja lehetségesnek, ha a kormány szilárdan kiáll a magyar érdekekért. Megjegyzi a tudósító, hogy megfigyelők szerint a Jobbik jó választási eredményét a párt az eddiginél kevésbé kontroverziális politikájának köszönheti.

A konzervatív Daily Telegraph azt írja, hogy a magyar nép újabb négy évi kormányzást biztosított miniszterelnökének, Orbán Viktornak, a szélsőjobb pedig meghatározó politikai erővé lépett elő. A lap szerint a kormányfőnek voltak vitái az Európai Unióval, a főként külföldi kézben lévő bankok és energiaszolgáltatók pedig rossz néven vették tőle válságadó kivetését. De a választás eredménye azt mutatja, hogy a szavazók közül sokan látják benne a nemzeti érdekek bajnokát, és örömmel nyugtázzák a rezsicsökkentést valamint a jövedelemadó-kulcs leszállítását.

Említi a Daily Telepgraph Orbán Viktor kiállását az ország európai uniós tagsága mellett. A Jobbikról azt írja, hogy a ezt a bírálói által antiszemitának tartott pártot abból a szempontból kell szemmel tartani, hogy sikere előre jelzi-e a nacionalista jobboldal általános jó szereplését a jövő havi európai uniós választásokon. A Jobbik sokkolta Európát, amikor négy éve bekerült a magyar parlamentbe - írja a Telegraph - de azt ígéri, hogy munkahelyeket teremt, küzd a bűnözés ellen, újratárgyalja az államadósságot és népszavazást ír ki a bennmaradásról az Európai Unióban. Tagadja, hogy fajgyűlölő lenne, de ennek ellenére sokan cigány- és zsidóellenesnek tartják.

A lap idézi Gulyás Gergely Fideszes politikust, aki rámutatott, hogy a rendszerváltozás óta most először tudja folyamatosan tovább végezni munkáját Magyarországon egy jobb-közép kormány.

A baloldali The Guardian a Reuter hírügynökség budapesti jelentését azzal toldja meg, hogy az elmúlt négy évben a magyar kormány államosította a magánnyugdíj-kasszákat, jelentős válságadót vetett ki és úgy segít a svájci kölcsön felvétele miatt szenvedőkön, hogy azt a bankok sínylik meg.

Idéz egy amerikai politológus tanársegédet, aki megállapította, hogy a szélsőjobboldali erők közül a Jobbiknál Európában csak a svájci nacionista párt tudott eddig eredményesebben szerepelni országos választásokon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást