Biztosra ment a Microsoft az új vezérrel

Infostart
2014. február 5. 16:52
Megvan a Microsoft új főnöke, miközben a társalapító, Bill Gates távozik az elnöki posztról és tanácsadóként folytatja. A szoftvervállalat élére az indiai születésű Satya Nadellát nevezték ki, aki már eddig is a cégnél dolgozott.

Öt hónapig keresték az új Microsoft-vezért, pedig végig ott volt szemük előtt.

A karizmatikus, egyesek szerint bizarr viselkedésű Steve Balmer utóda a 46 éves és Indiában született Satya Nadella lesz, aki eddig az úgynevezett "felhő"-divízió vezetője volt a cégnél.

Fejvadászok csoportja a világ legismertebb cégvezetői között kereste a Microsoft leendő vezérigazgatóját. Végül elemzők szerint a vállalat "nem kockáztatott" és saját emberét nevezte ki.

A közel 40 éves Microsoft történetében Nadella mindössze a 3. vezérigazgató. Előtte a társalapító Bill Gates, majd Steve Ballmer állt a szoftveróriás élén.

Bár a Microsoft Windows operációs rendszere sokáig egyeduralkodó volt a piacon, az utóbbi években csökkent piaci részesedése az Apple, a Google és a Facebook javára, amelyek nemcsak programokat, de hardvert és online szolgáltatásokat is fejlesztettek.

A Microsoft most megpróbált nagy hírverést csinálni új főnökének, akit egy elegáns honlapon mutatnak be. Nadella, aki 22 éve csatlakozott a vállalathoz, azt mondta: "A mi iparágunk nem tiszteli a hagyományt, csak az innovációt. Meg kell ragadnunk a lehetőségeket, gyorsabban kell mozdulnunk és folyamatosan át kell alakulnunk. Az én szerepemet abban látom, hogy gyorsabban juttassuk el fogyasztóinkhoz az innovatív termékeket" - mondta.

Az oldalon az is kiderül, hogy a Hiderabádban született új Microsoft-vezér szenvedélye a krikett, de manapság verseket olvasgatva szeret pihenni. "A versek olyanok, mint a kód. A mondandójukat hosszasan is le lehet írni, de a versek mégis pár sorban is vissza tudják adni a lényeget" - jegyezte meg. Nadella számítástechnikai diplomáját a Wiscounsin Egyetemen, MBA fokozatát pedig a Chicagói Egyetemen szerezte.

Elődje, Steve Ballmer már tavaly augusztusban bejelentette távozását. A sokáig a Windowsból, az Office és más programcsomagokból remekül megélő vállalat az utóbbi időben sok ügyfelet vesztett a rivális online szolgáltatások miatt.

Egyes ágazati elemzők megjegyzik: a Microsoft úttörő volt az okos-telefonok, táblagépek és felhő-szolgáltatások terén, de más cégek jobban valósították meg az ötleteket. Nadella kinevezése kapcsán pedig burkoltan arra utaltak, hogy a vállalat még mindig nem mer kockáztatni.

Az átszervezés részeként Bill Gates feladja elnöki posztját és az alapító és technológiai tanácsadó címet kapja az igazgatótanácsban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást