Meghalt az 5000 méteres síkfutás lovagja

Infostart
2014. január 20. 18:05
Londonban, 82 éves korában, vasárnap elhunyt Sir Christopher Chataway az 5000 méteres síkfutás hajdani világcsúcstartója, konzervatív párti politikus, aki az 1956-os menekültek segítéséért a magyar köztársasági elnöktől magas kitüntetésben részesült.

Christopher Chataway oxfordi egyetemistaként kezdett atletizálni. 1952-ben, a helsinki olimpián 5000 méteren került a döntőbe, az utolsó körben még nem sokkal a csehszlovák csodafutó, Emil Zatopek mögött volt a bolyban, amikor rálépett a pálya betonszegélyére és elvágódott. Azonnal felpattant, a többiek nyomába eredt, de csak ötödikként ért a célba. 1954-ben, az Európa Bajnokságon második lett a szovjet Kuc mögött, de amikor nem sokkal később London-Moszkva összecsapást rendeztek, úgy vágott vissza, hogy világcsúcsot futott.

Az angoloknál az atlétikai futóversenyek legnagyobb érdeklődéssel kísért száma évtizedeken át az egymérföldes táv volt: ki tudja a bűvös négy percen belül lefutni? Roger Bannistert felvezetők segítették ehhez a rekordhoz, közöttük volt Christopher Chataway. Hamarosan ő is futott egymérföldet négy percen belül, de ezen a londoni versenyen csak második lett, méghozzá a magyar Tábori László mögött.

Christopher Chataway Oxfordban politológia szakos volt, politikai pályára készült. Ehhez a tévékommentátori közismertségen át vezetett az útja, megválasztották konzervatívpárti képviselőnek, államtitkári rangig emelkedett. 1956-ban tízezer magyar menekültet fogadott be Anglia, Christopher Chataway sokat tett a beilleszkedésükért és 1959-ben két társával megszervezték a Menekültek Évét. A forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006-ban, Sólyom László ezért a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta a vasárnap elhunyt brit politikusnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást