eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ukrajna licitáltatja kérőit

Az unió nyitva hagyta a kaput Ukrajna előtt, bár EU-illetékesek elismerték, hogy sikertelen tárgyalásokat folytattak az ukrán elnökkel. Viktor Janukovics a múlt héten döntött úgy, hogy a most zajló partnerségi csúcson mégsem írja alá a történelminek mondott társulási szerződést Brüsszellel - sokak szerint Moszkva nyomására lépett így.

Az Európai Uniót és az ukrán polgárok egy részét is sokkolta Viktor Janukovics váratlan döntése a szabadkereskedelmet garantáló EU-társulási szerződés feladásáról.

Az ukrán elnök most az elutasított kérők - az EU-vezetői - szemébe nézhetett a vilniusi, keleti partnerségi csúcstalálkozón. Bár uniós illetékesek továbbra is reménykednek, hogy Ukrajna nyugat felé fordul, Radek Sikorski lengyel külügyminiszter szokatlan őszinteséggel jellemezte a helyzetet.

Amikor megkérdezték, hogyan ment a tárgyalás Janukoviccsal, tömören fogalmazott: "nem ment". "Vége van" - mondta egy interjúban.

Az EU-vezetők és otthon, Ukrajnában az EU-párti tüntetők tehát lemondhattak a pénteki aláírásról. Az unió ugyanakkor néhány hónap múlva kétoldalú csúcsot tart Ukrajnával és reméli, hogy Janukovics addigra meggondolja magát.

Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke értésre adta, hogy valamivel még megpróbálhatják elcsábítani Ukrajnát. "Mi, az Európai Unió, fel kell hogy tegyük a kérdést, miben segíthetünk, gazdasági és pénzügyi téren" - mondta. Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök, az unió gazdasági különmegbízottja azt mondta: "az EU kész komolyan beszélni az Ukrajnának nyújtandó gazdasági segélyről".

Janukovics és kormánya azzal magyarázta a hátraarcot, hogy az EU csak filléreket akart adni, miközben Ukrajna jelentős pozíciókat vesztett volna az orosz piacon. Moszkva különböző import-korlátozásokkal akarta büntetni a rokonnemzetet, amiért az a nyugatiaknak akart igent mondani.

Angela Merkel német kancellár is azt hangoztatta: az EU világossá teszi, hogy kész társult tagként elfogadni Ukrajnát. A mosolyoffenzíva részeként Hollande francia elnök arra készült, hogy pénteken meggyőzi Janukovicsot.

Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes közben arra utalt, hogy Ukrajna kedvezőbb gesztusokat vár az EU-tól és akkor igent mondhat. "Megtaláljuk a megoldást" - fogalmazott.

Kommentátorok szerint Janukovics megpróbálja kijátszani egymás ellen két "kérőjét", hogy kedvezőbb rövidtávú alkut köthessen Moszkvával, de nyitva hagyja az EU-integráció esélyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×