Berlusconi nem hagyja, hogy leírják

Infostart
2013. november 28. 12:13
Silvio Berlusconi egykori olasz miniszterelnök puccsnak nevezte, hogy az olasz szenátus azonnali hatállyal kizárta soraiból. Berlusconit azért fosztották meg mandátumától, mert bűnösnek mondták ki adócsalás vádjában. Az ex-kormányfő azonban értésre adta, hogy nem adja fel.

"Keserű nap ez, a demokrácia gyásznapja" - kommentálta a színpadias szövegfordulatoktól soha nem idegenkedő Silvio Berlusconi azt, hogy az olasz szenátorok kimondták: nem közéjük való. Berlusconi két évtizeden át domináns szereplője volt az olasz politikai életnek, ezért az a tény, hogy megfosztották mandátumától, történelmi esemény.

Az olasz felsőház - azután, hogy Berlusconit hosszú évek pereskedése után bűnösnek mondták ki adócsalás vádjában - már nem engedhette meg, hogy az ex-premier továbbra is tagja maradjon.

A döntés azt jelenti, hogy Berlusconi elveszíti képviselői mentességét. Mivel vesztegetési és szexuális bűncselekmények vádjával is perbe fogták, előfordulhat, hogy újabb büntetések várnak rá.

"Il Cavaliere", a lovag - ahogy nevezték - szeptemberben még megpróbálta megmutatni, hogy nem lehet kihagyni a hatalomból. Visszahívta minisztereit a koalíciós kormányból, hogy behódolásra kényszerítse ellenfeleit. Elszámolta azonban magát, korábbi bizalmasai szembeszegültek vele, a kormány a helyén maradt és mindenki számára világossá vált, hogy Berlusconi már nem diktál.

Egy tavalyi törvény szerint a komoly bűncselekmények miatt elítélt politikusok nem lehetnek képviselők. Berlusconi eltávolítását azonban a szenátusnak meg kellett szavaznia.

Õ ugyanakkor értésre adta, hogy attól még befolyásosnak tartja magát, hogy nem lehet képviselő. "Pályán kell maradnunk, nem hátrálhatunk meg, még akkor sem, ha a jobbközép vezetője már nem szenátor. Vannak más pártvezérek is, akik nem parlamenti képviselők" - mondta.

Mint a Reuters megjegyezte: valóban nem szabad leírni, mert Silvio Berlusoni még mindig a legnagyobb olasz magántelevízió tulajdonosa. Berlusconi médiája egyre inkább euroszkeptikus hangot üt meg és bírálja az Európa-barát olasz kormányt és Angela Merkel német kancellárt. A jövő évi európai parlamenti választások előtt ezek a támadások még tovább erősödhetnek - írja a hírügynökség.

A volt miniszterelnök jobboldali pártja szétszakadásával párhuzamosan nem egészen két hete feltámasztotta a Forza Italiát, azt a pártot amelynek élén 1994-ben betört az olasz politikai életbe. Bár a Forza már korántsem olyan tömegmozgalom, mint 20 éve volt, továbbra is lelkes hívek veszik körül.

A Berlusconi körüli botrány mindenesetre elterelte a figyelmet az olasz gazdasági reform és a fiatalokat különösen súlyosan érintő munkanélküliség kérdéséről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
szakértõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást