Inforádió

Meghallgatom Élő adás

További minisztériumfoglalást ígérnek a thai tüntetők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányellenes tüntetők több minisztériumot elfoglaltak és újabb hivatalok megrohamozását helyezték kilátásba Thaiföldön. A kabinet különleges biztonsági intézkedéseket léptetett életbe Bangkokban. A rendőrségnek joga van utakat lezárni, kijárási tilalmat bevezetni és betiltani a gyülekezést.

Miként sok minden más, a mostani bangkoki események is a 2006-ban puccsal eltávolított milliárdos miniszterelnökre, Takszin Sinavatrára vezethetők vissza. A politikailag megosztott ázsiai országot Takszin nővére, Jinluk Sinavatra kormányozza és most az előző kormány hívei akarják megbuktatni.

A városi elitek és középosztály által támogatott tüntetőket az a tervezett amnesztiatörvény dühítette fel, amely kegyelmet ígért mindenkinek, aki az elmúlt évek politikai konfliktusaiban részt vett. A bírálók szerint a korrupció miatt két év börtönre ítélt Takszin szabadon visszatérhetett volna Thaiföldre közel-keleti száműzetéséből.

2010. óta a mostaniak a legsúlyosabb kormányellenes tüntetések. Akkor a jelenlegi kormány hívei tüntettek és a mostani ellenzék volt hatalmon. A rendőrök és katonák fellépésében 90 polgári lakos vesztette életét.

A jelenlegi megválasztott kormány távozását követelő több tízezer tüntető hétfőn elfoglalta a gazdasági és a külügyminisztériumot, katonai és rendőrőrsöket és több tévéadót is megszállt.

A rendőröknek parancsot adtak, hogy kerüljék a konfrontációt. A tüntetők így ellenállás nélkül törhettek be az őrizetlenül hagyott külügy- és gazdasági minisztériumba.

Bár a thai kormány bevezette az úgynevezett Belbiztonsági Törvény rendelkezéseit az egész fővárosban, világossá tette, hogy egyelőre nem lép fel az épületek elfoglalóival szemben. A rendkívüli intézkedések feljogosítják a hatóságokat, hogy lezárják az utakat, korlátozzák a gyülekezési szabadságot és kijárási tilalmat vezessenek be.

Szutep Thaugszuban volt ellenzéki parlamenti képviselő, a tüntetők vezére felhívta híveit, hogy kedden az összes kormányintézményt foglalják el. Szutep és a 2010-ben kormányfőként tevékenykedő Abhiszit Vedzsadzsíva ellen gyilkosság miatt vádat emeltek, amiért elrendelték a tüntetők halálával végződő véres katonai akciót.

Közben egy bangkoki stadionban gyülekeznek a jelenlegi kormány hívei, az úgynevezett "vörösingesek", akiknek döntő szerepük volt a kabinet 2011-es választási győzelmében.