eur:
392.85
usd:
366.59
bux:
66310.22
2024. április 25. csütörtök Márk

További minisztériumfoglalást ígérnek a thai tüntetők

A kormányellenes tüntetők több minisztériumot elfoglaltak és újabb hivatalok megrohamozását helyezték kilátásba Thaiföldön. A kabinet különleges biztonsági intézkedéseket léptetett életbe Bangkokban. A rendőrségnek joga van utakat lezárni, kijárási tilalmat bevezetni és betiltani a gyülekezést.

Miként sok minden más, a mostani bangkoki események is a 2006-ban puccsal eltávolított milliárdos miniszterelnökre, Takszin Sinavatrára vezethetők vissza. A politikailag megosztott ázsiai országot Takszin nővére, Jinluk Sinavatra kormányozza és most az előző kormány hívei akarják megbuktatni.

A városi elitek és középosztály által támogatott tüntetőket az a tervezett amnesztiatörvény dühítette fel, amely kegyelmet ígért mindenkinek, aki az elmúlt évek politikai konfliktusaiban részt vett. A bírálók szerint a korrupció miatt két év börtönre ítélt Takszin szabadon visszatérhetett volna Thaiföldre közel-keleti száműzetéséből.

2010. óta a mostaniak a legsúlyosabb kormányellenes tüntetések. Akkor a jelenlegi kormány hívei tüntettek és a mostani ellenzék volt hatalmon. A rendőrök és katonák fellépésében 90 polgári lakos vesztette életét.

A jelenlegi megválasztott kormány távozását követelő több tízezer tüntető hétfőn elfoglalta a gazdasági és a külügyminisztériumot, katonai és rendőrőrsöket és több tévéadót is megszállt.

A rendőröknek parancsot adtak, hogy kerüljék a konfrontációt. A tüntetők így ellenállás nélkül törhettek be az őrizetlenül hagyott külügy- és gazdasági minisztériumba.

Bár a thai kormány bevezette az úgynevezett Belbiztonsági Törvény rendelkezéseit az egész fővárosban, világossá tette, hogy egyelőre nem lép fel az épületek elfoglalóival szemben. A rendkívüli intézkedések feljogosítják a hatóságokat, hogy lezárják az utakat, korlátozzák a gyülekezési szabadságot és kijárási tilalmat vezessenek be.

Szutep Thaugszuban volt ellenzéki parlamenti képviselő, a tüntetők vezére felhívta híveit, hogy kedden az összes kormányintézményt foglalják el. Szutep és a 2010-ben kormányfőként tevékenykedő Abhiszit Vedzsadzsíva ellen gyilkosság miatt vádat emeltek, amiért elrendelték a tüntetők halálával végződő véres katonai akciót.

Közben egy bangkoki stadionban gyülekeznek a jelenlegi kormány hívei, az úgynevezett "vörösingesek", akiknek döntő szerepük volt a kabinet 2011-es választási győzelmében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×