Ukrajnában folytatódnak a tömegtüntetések

InfoRádió / MTI
2013. november 26. 14:14
Kijevben és más városokban az éjszaka is tartottak a tüntetések. Az EU-társulási szerződés támogatói összecsaptak a rohamrendőrökkel és azt ígérték, hogy az eheti EU-partnerségi csúcstalálkozó napjáig az utcákon maradnak. Janukovics elnök közben magyarázni próbálta: miért fordított hátat az EU-nak a 24. órában.

Ukrajnában az esti több tízezres tüntetések után a leginkább eltökélt tiltakozók a kijevi Függetlenségi és Európai téren felállított sátorvárosban töltötték az éjszakát.

Ezt megelőzően az EU-társulási szerződés lemondása ellen tiltakozók összecsaptak a rohamrendőrökkel, amikor szétvertek egy mikrobuszt, azt gyanítva, ahogy abból figyelik meg őket.

A rendőrök a tömegverekedésben botokkal és könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget. A tiltakozók megpróbáltak behatolni az ukrán Minisztertanács épületébe és a kormány lemondását követelték.

A hatóságok közben megállítottak egy buszt, amely Lvov városból vitt tiltakozókat Kijevbe.

Viktor Janukovics ukrán elnök a tömegtüntetések kirobbanása óta először televíziós beszédet intézett a néphez. Ebben azt mondta, hogy "nehéz döntés" volt számára az, hogy lemondja az Európai Unióval tervezett szabadkereskedelmi és társulási megállapodást - ami azt is jelenti, hogy Kijev gyakorlatilag Moszkva felé fordul.

Janukovics ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a nehéz gazdasági helyzetben nem akart szembemenni országa érdekeivel és hogy "nincs alternatívája annak, hogy Ukrajnában az európai normáknak megfelelő társadalmat építsenek fel".

Politikai ellenfele, Julija Timosenko egykori miniszterelnök, a 2004-es Narancsos forradalom egyik vezetője, akit Janukovics kormányzása idején bebörtönöztek, ugyanakkor éhségsztrájkot hirdetett.

Timosenko szabadon engedése volt az EU részéről az egyik feltétel a társulási szerződés aláírásához - az 53 éves politikus azonban továbbra is börtönbüntetését tölti egy Oroszországgal kötött energiaügylet miatt. "Ha Janukovics nem írja alá a Társulási szerződést söpörjétek le békés és alkotmányos eszközökkel Ukrajna színéről. Ne álljatok meg!" - üzente levelében, amelyet ügyvédje olvasott fel többezer tiltakozó előtt.

Közben a Narancsos forradalom során tapasztalt tüntetőkké váló ukránoknak élelmes internetes vállalkozók "tüntető túlélő csomagokat" kezdtek árusítani. A csomag tartalmaz egy termoszt, hűtőtáskát, esőköpenyt, hálózsákot, mobiltöltőt, gázmelegítőt és egy szöveges emlékeztetőt a tüntetésekre vonatkozó törvényekről a hatóságokkal való összecsapás esetére.

A Szevodnyja ukrán hírportál azt jegyezte meg, hogy míg a nyugat-ukrajnai városokban lelkesen tüntetnek az EU-pártiak, addig a szovjet időkben Oroszországtól Ukrajnához csatolt és főleg oroszok lakta Krím félszigeten csend van.

Nyugati kommentátorok arról írnak, hogy Oroszország és a Nyugat csatát folytat Ukrajnáért. Zbignew Brzezinski egykori befolyásos amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Szovjetunió szétesésekor megjegyezte: Oroszország Ukrajna nélkül nem birodalom, de az uralma alá hajtott Ukrajnával együtt viszont az.

A BBC szerint Ukrajnának két kérő - az EU és Moszkva udvarol. Az Unió vezetői élesen bírálták a Társulási szerződés lemondását és amiért Moszkva nyomást gyakorolt Kijevre. Herman van Rompuy az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso brüsszeli bizottsági elnök azt mondták: a szerződéssel nem sérülne Ukrajna kapcsolata Oroszországgal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást