eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagy meglepetés a szlovákiai megyei választások második fordulójában

Nagy meglepetés született a szlovákiai megyei választások második fordulójában. A besztercebányai megyében a szélsőjobboldali, nacionalista,nyíltan idegengyűlölő Marián Kotleba legyőzte a kormánypárt jelöltjét.

A szlovákiai megyei választások második fordulójában- egy kivétellel érvényesült a papírforma, az 5 megye közül négy eddigi megyefőnök megvédte pozícióját, egy kerületben pedig új jelölt töltheti be a tisztséget. Új megyefőnököt egyedül Besztercebánya megyében választottak, ahol óriási meglepetésre, a szavazatok több mint 55 százalékával a szélsőjobboldali Marián Kotleba váltja a tisztségben a 44 ás fél százalékot szerzett Vladimír Maòkát, a Robert Fico vezette kormánypárt, a Smer jelöltjét.

Nagyszombat megyében elmaradt a szenzáció, bár az MKP elnöke Berényi József, kétszer annyi voksot gyűjtött mint két héttel ezelőtt, de ez sem volt elég, a szavazatok csaknem 40 százalékával alulmaradt az eddigi megyefőnökkel Tibor Miku¹sal szemben, akire a polgárok közel 60 és fél százaléka adta le voksát. A választási részvétel országos viszonylatban még alacsonyabb volt mint az első fordulóban, amikor is valamivel meghaladta a 20 százalékot.Most az öt érintett megyében a választópolgárok csupán 17,29 százaléka járult az urnákhoz.

Bár a megyei választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az országos politikára, tény, hogy a Robert Fico vezette Smer továbbra is az ország domináns ereje, a 8 megye közül 6-ban uralkodhat, a jobboldali pártok már hagyományosan a Pozsonyi megyét uralják, az eddigi megyefőnök Pavol Freso a második fordulóban szinte leradírozta a Smer jelöltjét, hisz megszerezte a voksok csaknem 75 százalékát. Az első elemzések szinte kizárólag csak a szélsőséges jobboldali, nyíltam romaellenes Marián Kotleba sikerével foglalkoznak, a kormányoldal és az ellenzék is egymást okolja a xenofób kijelentéseiről ismert politikus váratlan sikere miatt.

Robert Fico kormányfő szerint Kotleba szavazatainak jelentős része a jobboldaltól jött, méghozzá olyan szavazóktól, akik azt gondolták, Hitlerre és Mussolinira is jobb szavazni, mint a Smer jelöltjére. Kotlebát, aki szívesen szerepel a nyilvánosság előtt a fasiszta szlovák államra emlékeztető gárdista egyenruhában, a rendőrség a múltban már többször is őrizetbe vette és eljárás folyt ellene faji uszítás, illetve a demokrácia veszélyeztetése vádjával.

Most ő lett a magas munkanélküliséggel küszködő besztercebányai megye első embere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×