eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ugrott az eurokraták karácsonyi bónusza

Mégsem kaphatnak automatikus fizetésemelést az Európai Unió hivatalnokai - erről döntött az EU-bíróság egy 2 évvel ezelőtti ügyre hivatkozva. Mindez azt jelenti, hogy az eurokraták nem kapják meg 3 éve várt pénzüket - több ezer eurót.

Két évvel ezelőtt, amikor már javában tombolt az euró-válság, az EU-tagállamok költségvetésüket nyirbáló kormányai arra akarták kényszeríteni az Európai Bizottságot, hogy törölje a 30 ezer uniós hivatalnoknak automatikusan járó, 1,7 százalékos fizetésemelést.

Brüsszel azonban hajthatatlan volt, amiért a tagállamok bíróság elé citálták. A bíróság döntése azt jelenti, hogy a hivatalnokok nem kaphatják meg a 3 év után járó és eddig visszatartott fizetésemelést és néhány ezer eurós karácsonyi bónusztól esnek el.

Az európai parlamenti képviselők közel 5000 eurós prémiumra számítottak, amit most nem kapnak meg - írja a Daily Telegraph című brit lap.

A jelenlegi szabályok szerint az uniós fizetések a tagállamok hivatalnokainak átlagfizetései alapján módosulnak, úgy, hogy egy évvel később emelnek fizetést az EU-ban, mint a tagországok bürokratáinak átlagbére emelkedett.

Az Európai Bíróság szerint egyedül akkor lehet megakadályozni az automatikus fizetésemelést, ha "hirtelen és jelentős mértékben romlik az Európai Unióban a gazdasági és társadalmi helyzet" - emlékeztet a mostani döntésre a Telegraph.

Az állásfoglalás szerint az EU-tagállamok minisztereinek tanácsa és nem a bizottság döntheti el, hogy a gazdasági helyzet indokolja-e az eurokraták fizetésemelését. 2011-ben például a jogszabályok ügyében illetékes és az EU-költségvetést jóváhagyó minisztertanácsnak nem kellett volna elfogadnia a rendelkezésére bocsátott adatok alapján a fizetésemelést.

Nagy-Britannia, Németország és Franciaország volt az, amely a leghangosabban bírálta a fizetésemeléseket. Brüsszelben az unió szóvivője azt mondta: "nem fognak ellenkezni a bírósági döntéssel, de kielemzik azt és választ adhatnak rá".

Hozzátette, Brüsszel azt javasolja, hogy új módszer alapján módosítsák az EU-fizetéseket és azokat be lehessen fagyasztani súlyos recesszió idején.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×