eur:
393.93
usd:
369.23
bux:
65900.96
2024. április 23. kedd Béla

A britek kelet-európai rohamtól félnek, de több nyugati érkezik

A britek számára egyes európai migránsok sokkal inkább elfogadhatók, mint mások - ismerte el az Economist magazin. A fiatal nyugati bevándorlókat Londonban szinte észre sem veszik, szemben a nyűgnek tartott kelet-európaiakkal.

Miközben a brit politikai és részben a médiaelit is a románok és bolgárok küszöbönálló "rohamától" tart és a más kelet-európaiak által okozott nehézségeket emlegeti, a britek szinte észre sem veszik, hogy sokkal nagyobb migráció történik és ennek forrása "a régi EU".

Az elmúlt évben már több "régi" európai dolgozott a szigetországban, mint a 2004. óta felvett új tagállamok polgárai.

A nyugatiakat azonban kevesebb ellenségesség fogadja, ami sokat elárul a briteknek a bevándorláshoz való hozzáállásáról - írja az Economist.

Mint a gazdasági magazin megjegyzi: egészen a közelmúltig az olasz, francia és spanyol bevándorlók csak kis számban érkeztek, és aki a szigetországban próbált szerencsét, annak általában jól fizető állása volt. A legtöbben a pénzügyi negyedben, a londoni Cityben helyezkedtek el bankoknál és befektetési alapoknál országaik elitegyetemein szerzet diplomáikkal. Otthonuk általában a brit főváros drágább kerületeiben, Westminsterben vagy Kensington és Chelsea-ben volt. Mások Oxfordban vagy Cambridge-ben éltek.

A nyugatiak új hulláma azonban már olyan munkavállalókat hoz, akikre a britek a "migráns" szót alkalmazzák: az otthoni munkanélküliség elől menekülő fiatalokat, akik gyakran kávézókban vagy szállodákban dolgoznak.

Az angliai olasz éttermekben a kelet-európaiak helyett ismét kezdenek olaszok dolgozni - jegyzi meg az Economist. Azok, akik rosszabbul beszélnek angolul néha kénytelenek beérni a minimálbér körüli fizetésekkel és más nyugati migránsokkal megosztott lakásokban élnek.

Furcsamód úgy tűnik, mindezt a britek nem veszik észre vagy nem zavarja őket a nyugati bevándorlók jelenléte. Ennek egyik oka, hogy az új jövevények még nem kezdték el olyan mértékben használni a brit jóléti rendszert, mint a kelet-európaiak.

A spanyolok és olaszok például nem járatják brit iskolába a gyerekeiket és általában hazautaznak orvosi vagy fogorvosi kezelésre, írja a magazin, azt feltételezve, hogy a kelet-európaiak körében ez nem fordul elő. A nyugatiak egy része is igényelt segélyt, de ahhoz nehezen jut hozzá. Emellett a nyugatiak azt tervezik, hogy hazamennek és ha az euroövezet talpra áll, akkor meg is indulhat a hazavándorlás - írja az Economist.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×