Nem lesz téli olimpia Münchenben

Infostart
2013. november 15. 06:34
München főpolgármestere megerősítette, hogy 2022-ben nem lesz téli olimpia bajor földön. Christian Ude úgy vélte, hogy a polgárok többségének komoly fenntartásai vannak a sport tömegrendezvényeivel szemben.

A Bajorországban tartott  népszavazáson a lakosság többsége az olimpiai versenyek Münchenben történő megrendezése ellen foglalt állást.

A német sportolók zöme még a hét végén is mindent megtett annak érdekében, hogy népszerűsítse a 2022-es téli olimpia megrendezésének gondolatát, azonban a lakosság többsége elvetette azt a tervet, hogy a bajor főváros bejelentse igényét a versenyek megtartására. Míg a sportolók a téli olimpia érdekében szálltak síkra, az ellenzéki Zöldpárt a természeti értékek megőrzésével érvelt a sportesemény megtartása ellen.

A választók többsége azonban nemcsak az Alpokat féltette a versenyekkel kapcsolatos esetleges építkezésektől, hanem, mint a Német Olimpiai Sportszövetség elnöke megállapította, erősödőben van a bizalmatlanság a tömegrendezvényekkel szemben.

Hasonlóképpen értékelte az elutasítást München közkedvelt főpolgármestere is, aki úgy vélte, hogy a Szocsiban rendezendő téli olimpia előkészületei során tapasztalt rendellenességek is sok választót a nemmel szavazásra hangolt. Christian Ude ezzel kapcsolatban bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság név szerint meg nem nevezett több vezető tagját is.

Bajorország néhány évvel ezelőtt még megkísérelte megszerezni a 2018-as téli olimpia megrendezésének jogát, ezt azonban a dél-koreai Pjongcsang nyerte el. Ezért most népszavazásra bocsátották, hogy München tegyen-e lépéseket arra, hogy az Alpokban rendezzék meg a 2022-re tervezett versenyeket. München mellett Garmisch-Partenkirchen, Berchtesgaden és Traunstein, valamint Ruhpolding lett volna a 4 évente megrendezendő téli olimpia vendéglátója. Ám a lakosság többsége ezt végül elutasította.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást