eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Könnyezve kért segítséget a Fülöp-szigeteki klímaküldött

Meteorológusok szerint újabb vihar fenyegeti a tájfun-sújtotta Fülöp-szigeteket. Az ország főtárgyalója már a tavalyi nemzetközi klímacsúcson könnyezve könyörgött a nemzetközi megállapodásért, a mostani varsói csúcstalálkozón megismételte felhívását.

Miközben megindult a nemzetközi segítség a Fülöp-szigetek felé, a hazai mentőalakulatok továbbra is próbálnak eljutni a túlélőkhöz. Nagy-Britannia 10 millió font segélyt utalt ki és egy hadihajót küld a segély koordinálására, az Egyesült Államok egy repülőgép-hordozót és több kisebb hajót küldött.

A túlélők közben megpróbálják felkutatni és eltemetni halott hozzátartozóikat, miközben továbbra is súlyos az élelmiszerhiány.

Előkerült az a videofelvétel is, amelyen az ország klímaügyi főtárgyalója Nadarev Sano a tavalyi, dohai nemzetközi csúcson a könnyeivel küszködve sürgős megállapodást követelt az üvegház-hatást okozó gázok emissziójának visszafogásáról:

"Mindenkit kérek: elég a késlekedésből, a kifogásokból!.. Ha mi nem, akkor ki, ha nem most, akkor mikor, ha nem itt, akkor hol?"

Sano a tavaly pusztító Bopha tájfunra utalt, akkor még nem tudhatta, hogy még nagyobb pusztítást évez az idén hazájában a Haiyan tájfun.

A küldött most a Varsóban folyó éghajlati konferencián kérte, hogy a világ országai vessenek véget "az őrületnek", ami az éghajlattal történik.

Az elhangzottak ellenére szakértők arról beszélnek, hogy nemcsak a klímaváltozás áll a több ezer életet követelő tragédia hátterében. Nagyobb mértékben ok a szegénység, a kezdetleges építkezés, a megugrott lakosság és kisebb mértékben a klímaváltozás. Ezek a tényezők különösen veszélyeztetik a Fülöp-szigeteket. "A természet és az ember közösen felelős" - mondta Kerry Emanuel a tekintélyes MIT egyetem trópusi meteorológia professzora. "Ha az egyik hiányzik, nincs katasztrófa" - tette hozzá.

A Fülöp-szigetek a világ egyik legviharosabb részén fekszik, ahol a tájfunok erejét tovább növeli a kiterjedt meleg tengervíz. Brian McNoldy, a Miami egyetem hurrikánkutatója az emberi tényezőket sorolta.

A szinte leradírozott Talcoban városban például a házak egyharmadának fából voltak a falai, minden hetedik otthonnak szalmából és fűből készült a teteje. A lakosság pedig 40 éve alatt közel háromszorosára ugrott.

Közben filippínó meteorológusok azt mondják: újabb trópusi esők fenyegetik a szigeteket és áradásokat okozhatnak. Mindez tovább nehezítheti az épphogy beindult segélyezést és ellátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×