Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szupertájfun: "A természet és az ember közösen felelős"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meteorológusok szerint újabb vihar fenyegeti a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteket. Az ország főtárgyalója már a tavalyi nemzetközi klímacsúcson könnyezve könyörgött a nemzetközi megállapodásért, a mostani varsói csúcstalálkozón megismételte felhívását.

Miközben megindult a nemzetközi segítség a Fülöp-szigetek felé, a hazai mentőalakulatok továbbra is próbálnak eljutni a túlélőkhöz. Nagy-Britannia 10 millió font segélyt utalt ki és egy hadihajót küld a segély koordinálására, az Egyesült Államok egy repülőgéphordozót és több kisebb hajót.

A túlélők közben megpróbálják felkutatni és eltemetni halott hozzátartozóikat, miközben továbbra is súlyos az élelmiszerhiány.

Előkerült az a videofelvétel is, amelyen az ország klímaügyi főtárgyalója Nadarev Sano a tavalyi, dohai nemzetközi csúcson a könnyeivel küszködve sürgős megállapodást követelt az üvegházi gázok emissziójának visszafogásáról:

"Mindenkit kérek: elég a késlekedésből, a kifogásokból! Ha mi nem, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor? Ha nem itt, akkor hol?"


Sano a tavaly pusztító Bopha tájfunra utalt, akkor még nem tudhatta, hogy még nagyobb pusztítást évez az idén hazájában a Haiyan tájfun.

A küldött most a Varsóban folyó éghajlati konferencián kérte, hogy a világ országai vessenek véget "az őrületnek", ami az éghajlattal történik.

Az érzelmes szavak ellenére szakértők arról beszélnek, hogy nemcsak a klímaváltozás áll a több ezer életet követelő tragédia hátterében. Nagyobb mértékben ok a szegénység, a kezdetleges építkezés, a megugrott lakosság és kisebb mértékben a klímaváltozás. Ezek a tényezők különösen veszélyeztetik a Fülöp-szigeteket. "A természet és az ember közösen felelős" - mondta Kerry Emanuel a tekintélyes MIT egyetem trópusi meteorológia professzora. "Ha az egyik hiányzik, nincs katasztrófa" -tette hozzá.

A Fülöp-szigetek a világ egyik legviharosabb részén fekszik, ahol a tájfunok erejét tovább növeli a kiterjedt meleg tengervíz. Brian McNoldy, a Miami Egyetem hurrikánkutatója az emberi tényezőket sorolta.

A szinte leradírozott Talcoban városban például a házak egyharmadának fából voltak a falai, minden hetedik otthonnak szalmából és fűből készült a teteje. A lakosság pedig 40 év alatt közel háromszorosára ugrott.

Közben filippínó meteorológusok azt mondják: újabb trópusi esők fenyegetik a szigeteket és áradásokat okozhatnak. Mindez tovább nehezítheti az épphogy beindult segélyezést és ellátást.