Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vöröskereszt: Totális őrület a Fülöp-szigeteken

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A segélyügynökségek az idővel verseny futva próbálnak élelmet és higiéniás feltételeket biztosítani a Fülöp-szigetekre lezúdult "szupertájfun" túlélőinek. A vihar - amelyben több ezren veszthették életüket - közben hétfőn Vietnamot fenyegette.

Hiába ajánlott fel segítséget sok ország, a már a Fülöp-szigeteken ténykedő segélyszervezetek nem bírnak a feladattal. Sok vidéki túlélő a városokból várja a megmentést, miközben több települést is szinte elmosott a Haiyan-tájfun, amely szökőár-szerű hullámoktól és szélvihartól kísérve pusztított a szigeteken.

Az eltorlaszolt utak és megrongált repterek miatt sok segélycsapat csak gyalog indulhat útnak a túlélők megmentésére. A Nemzetközi Vöröskereszt helyi főnöke, Richard Gordon "totális őrületnek" nevezte a helyzetet, de azt mondta: reméli, hogy rendeződni fog, ahogy további segély érkezik.

Szemtanúk elmondták, hogy Leyte szigetére 5 méter magas hullámok csaptak be, légi felvételeken azt lehetett látni, hogy egész lakónegyedek semmisültek meg. A helyi rendőrfőnök szerint az épületek 80 százalékát pusztította el a vihar.

A hatóságok szerint csak ezen a szigeten tízezren halhattak meg, de ezt az adatot eddig nem sikerült megerősíteni. A katasztrófát a 2004-es karácsonyi cunamihoz hasonlították.

Leyte 222 ezres lakosú fővárosában - illetve annak romjai között - több száz rendőr és katona közben azzal volt lekötve, hogy megakadályozza a fosztogatást - az emberek egy része az így szerzett javakkal akar nehezen megszerezhető élelmiszerhez jutni.

Talcoban város repterén gyűltek össze a vidékről érkezett túlélők, akik elmondták: vízre és gyógyszerre van szükségük.

"Megpróbálnak hazaterelni bennünket, ez nem fair, éhesek vagyunk, lelkileg és fizikailag kimerültek" - mondta egyikük az AFP-nek.

Szemtanúk elmondták, hogy a környéken annyi a törmelék, hogy a városba vezető 11 kilométeres utat hat óra alatt lehet megtenni.

Az utakon temetetlen halottak, kidőlt fák és törmelék között keresik a túlélők az élelmet.

A szomszédos Samar szigeten 2000 eltűnt emberről beszélnek. A tájfun egy 600 kilométer hosszú sávban pusztított el városokat és falvakat a Fülöp-szigeteken.

A helyzetet súlyosbítja, hogy újabb nagy esőzésre számítanak keddtől több olyan szigeten, amelyen már végigsöpört a tájfun.

Az ENSZ Gyermekvédelmi Alapja, az UNICEF szerint négymillió gyereket érinthet a katasztrófa.

Vietnamban a viharra készülve 600 ezer embert evakuáltak otthonunkból.