eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Twitter alapítók: szegény ember, gazdag ember

Közel kétmilliárd dollárhoz jutott tőzsdei bemutatkozásán a Twitter mikroblog oldal, amivel túlszárnyalta a várakozásokat és nagy versenytársát, a Facebookot. Bár az oldal fennállása során nem termelt profitot, jól tippelt, aki még eredeti áron vett Twitter papírt - a részvény ára közel duplájára ugrott.

Még ha sok átlagember számára nem feltétlenül jelent sokat, celebek, tüntetők, aktivisták és egyre több cég használja a Twittert. A mikroblog oldal egyfajta kultúrális jelenséggé vált, de tőzsdei bevezetése előtt megoszlottak a vélemények arról, hogy a Facebookhoz hasonlóan képvisel-e valamilyen pénzzel kifejező értéket.

A kételkedőknek úgy tűnik - legalábbis a premier idején - nem volt igazuk. A 26 dollár névértékű Twitter papír az első tőzsdei kereskedési nap után közel a dupláját érte, ára 44 dollár 90 centre kúszott fel.

A cég a nagy érdeklődés miatt kétszer is emelte a bevezető árat, amely eredetileg nem 26, hanem csak 17 dollár volt.

Ami méginkább figyelemre méltó: a cég értéke 31 milliárd dollárra ugrott az első kereskedési nap után, melynek során 70 millió részvény talált gazdára.

Sok intézményi befektető - spekulatív fedezeti alapok és befektetési bankok panaszkodtak arra, hogy messze nem kaptak annyi részvényt, amennyit előjegyeztek és hogy azok nagy része a kisbefektetőkhöz került.

A kereskedés megindítása után a nagybefektetők megrendelésekkel árasztották el a piacot és felpumpálták a részvények árait. Egyesek azonban gyors profitot szerezve gyorsan el is adták Twitter-részvényeiket.

A Twitter 230 millió felhasználójának kétharmada mobiltelefonján éri el a szolgáltatást és a befektetők szerint a mobilon történő hirdetések azok, ami miatt jó tipp a cégbe fektetni. Mary Jo White, az amerikai Tőzsdefelügyelet vezetője azonban figyelmeztetett: a piac túlságosan lelkesedik a sok felhasználót felmutató internetes vállalkozások iránt, anélkül, hogy mérlegelné: lesz-e a sok emberből profit.

A Twitter New York-i tőzsdei premierje egyelőre igazolta az alapító elnök Jack Dorseyt és keserű emlékeztető lehet az azóta eltávolított társalapítónak, Noah Glass-nak. A 36 éves Dorsey azt mondja, hogy egy San Francisco-i játszótéren fogant meg benne az ötlet, amikor a taxik, kerékpáros futárok és mentő diszpécser-rendszerére gondolt.

Glass szerint viszont együtt dolgozták ki az ötletet egy italozással töltött esős éjszaka, amikor órákon át beszélgettek egy autóban ülve.

Glass egy szerény házban él a családjával San Franciscóban, miközben volt partnere milliárdossá vált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×