eur:
394.66
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Eredetiek az eltűntnek hitt müncheni festmények

Augsburgban az államügyészség hivatalosan is megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy müncheni lakásban a nyomozók a múlt év során csaknem 1500, zömében eltűntnek hitt festményt foglaltak le.

A hírt elsőként múlt vasárnap a Focus című hírmagazin közölte, de a jelentésben még az állt, hogy a képek elkobzása 2011-ben történt, miután a vámhatóság adócsalás gyanújával eljárást kezdeményezett a lakástulajdonos ellen.

Az augsburgi ügyészségen megszólalt Maike Hoffman berlini művészettörténész is, akit a hatóságok a müncheni lakásban lefoglalt képek eredeti voltának tisztázására kértek fel. Ö elmondta, hogy a festmények kivétel nélkül jó állapotban vannak, köztük több, eddig ismeretlen alkotás is található.

Maike Hoffman utalt arra, hogy a korábbi jelentésekkel ellentétben nem csak úgynevezett modern klasszikusok, mint Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann vagy Max Liebermann képeire bukkantak a nyomozók, hanem 19. századi, sőt még korábbi eredetű festményekre is. Ezeket jelenleg ismeretlen helyen őrzik.

A lakás tulajdonosa, a 79 esztendős Cornelius Gurlitt egy neves műgyűjtő család utolsó sarja. Apja még a 30-as és 40-es években vásárolta meg a tavaly lefoglalt festményeket, amelyekről a világháború után azt állította, hogy elpusztultak Drezda légitámadása során.

Cornelius Gurlitt ellen két évvel ezelőtt indult adócsalás gyanújával eljárás, miután a Zürichből Münchenbe tartó vonaton a vámtisztviselők nagy mennyiségű készpénzt találtak nála. Lapértesülések szerint Gurlitt svájci műkereskedőkön át is értékesített a képekből, de még a lakásán tartott razzia előtt egy tekintélyes kölni árverésen mintegy 850 ezer euróért eladta a náci korszakban szintén elfajzott művésznek minősített Max Beckmann Oroszlánszelídítő festményét. A müncheni Abendzeitung értesülése szerint az így kapott összeget megosztotta a kép eredeti tulajdonosának örökösével.

A nagy feltűnést keltő ügyet zsidó szervezetek élesen bírálták, rámutatva arra, hogy a náci korszakban számos zsidó műgyűjtőtől a hatóságok egyszerűen elkoboztak vagy nevetségesen alacsony áron felvásároltak sok műalkotást, amelyek visszaszármaztatásáról a néhány évvel ezelőtt aláírt úgynevezett washingtoni nyilatkozat pontos útmutatást tartalmaz.

Kifogásolták azt is, hogy a berlini kormány a közel egy milliárd euróra becsült képek lefoglalásáról nem tájékoztatta a nyilvánosságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×