Belpolitikai földrengést okoznak a roma bevándorlók Franciaországban

Infostart
2013. október 16. 20:53
Választási témává vált Franciaországban a Kelet-Európából érkezett cigányok jelenléte, és az ügyben a szocialista kormány egy része is egyre inkább bekeményít. A belügyminiszter szerint a romák többsége egyáltalán nem akar beilleszkedni a francia társadalomba.

Kibírhatatlanná vált a romák jelenléte Franciaországban - néhány hete ezzel a kijelentéssel haragította magára a baloldali pártok, illetve a különböző rasszizmus ellenes szervezetek képviselőit a jobboldali Valeurs Actuels hetilap. A felháborodás jóformán el sem ült, amikor Manuel Valls szocialista belügyminiszter kijelentette, hogy a többnyire Romániából és Bulgáriából érkezett cigányoknak szülőhazájukban van a helyük, mert legnagyobb részük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba.

A kormány legnépszerűbb miniszterének kijelentését az Európai Bizottságban azonnal élesen bírálták, Olivier Bailly szóvivő egyenesen szankciókkal fenyegetve meg Franciaországot, amennyiben nem teljesíti a romák integrációja kapcsán tett vállalásait. De Valls véleménye a hazai pályán sem maradt észrevétlenül: a bevándorlást teljes mellszélességgel támogató szélsőbaloldali pártok lerasszistázták a politikust, Cécile Duflot zöldpárti miniszter élesen kikelt ellene, a Rasszizmus ellen és a népek közötti barátságért nevű egyesület pedig feljelentést tett a politikailag inkorrekt megnyilvánulás ellen.

A kisebb belpolitikai földrengés ellenére a szocialista képviselők jelentős része támogatásáról biztosította Manuel Valls-t, aminek a fő oka az, hogy a kérdés kapcsán kendőzetlenül beszélő szélsőjobboldali Nemzeti Front a közvélemény-kutatások szerint soha nem látott mértékben megerősödött. A romák jelenlétét a városok mellett, ahol mindennapossá vált az erőszakos koldulás vagy a zsebmetszés, immár vidéken is élesen érzékeli a lakosság, a Franciaországban jelenleg közel 400 nyomortelepen tartózkodó, mintegy 17 ezer kelet-európai cigány egy része ugyanis a falvak fosztogatásába kezdett.

A franciák dühét külön fokozza, hogy a számukra egyre kibírhatatlanabb jelenséggel a média nagy része nem hogy nem foglalkozik, de ha az mégis szóba kerül, igyekszik kisebbíteni annak jelentőségét. A kérdésben a kormánytöbbség is megosztott, a szocialisták egy része az erős társadalmi elégedetlenséget érzékelve próbál megnyugtató megoldásokat találni, de a párt szélsőbalhoz húzó szárnya, köztük Harlem Désir pártfőtitkár kizárólag a beilleszkedésről hajlandó beszélni.

A baloldal összességében egyelőre azzal "válaszol" a romakérdésre, hogy fokozza a rasszizmus és a szélsőjobb elleni küzdelmet, ám ez még inkább felbőszíti az elmúlt másfél év alatt végrehajtott adóemelések vagy az elképesztően magas munkanélküliség miatt amúgy is dühös franciákat. A közvélemény-kutatások mindenesetre földrengésszerű változásokat jeleznek előre a jövő évben esedékes helyhatósági és európai választásokra. Ez utóbbi kapcsán egy nemrég megjelent felmérésből az derül ki, hogy ha most tartanák e választásokat, úgy a Nemzeti Front végezne az első helyen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást