Európában is terjed a "szegény ember kokainja"

Infostart
2013. október 5. 12:53
Az Egyesült Államokban és világszerte nézők milliói várták egy korábban alig ismert tévésorozat utolsó évadjának utolsó részét. A műsor nemcsak a tévézési szokásokat változtatta meg és tartott tükröt az amerikai társadalom elé, de rávilágított a globális drogkereskedelem egy felfutó termékére is.

A Breaking Bad, amely magyarul a nem igazán kifejező Totál szívás címet kapta, egy tisztes családapa bűnbe esését és egyre mélyebbre süllyedését mutatja be. Közben keserédes iróniával tükröt tart az amerikai és a mexikói társadalom elé és egyszerre sokkolja és szórakoztatja nézőit. Walter White kémiatanárnál előrehaladott tüdőrákot állapítanak meg, aminek nyomán pánikba esik és egy kibukott diákjával összeállva metamfetamin gyártásába kezd.

A cél, hogy biztosítsa családjának az anyagi jólétet várható halála után. Ahogy azonban megtette az első lépést a bűn útján, úgy nincs visszaút, bármennyire is próbál ragaszkodni erkölcsi normáihoz - erre utal az angol cím, azaz, hogy White "áttör a rossz oldalra".

A sorozat úgy tudott globális kultuszt teremteni, hogy sok ország hagyományos tévécsatornái lemaradtak róla. Vagy online, vagy DVD-n követte a cselekményt a nézők egyre nagyobbra duzzadó tömege.

A termék, amelyet az új-mexikói tanár kémiai ismereteit kamatoztatva előállít, a metamfetamin kristályos formája, a "chrystal meth", amelynek termelése az elmúlt években különösen felfutott. A chrystal meth gyors függőséget és fizikai leépülést okoz - fogyasztóit könnyen meg lehet ismerni feketére színeződött fogaikról.

Az ENSZ 2013-as Globális Drogjelentése szerint a tavaly világszerte lefoglalt metamfetamin csaknem egyharmadát Észak-Amerikában, az Egyesült Államokban és Mexikóban kobozták el a hatóságok. A mexikói drogkartellek - amelyek a sorozatban a főhősöket fenyegető riválisok, majd üzleti partnerek - ipari mennyiségben állítják elő a "szegény ember kokainjának" nevezett szert. Tavaly egyetlen rajtaütésben 15 tonnányi tiszta metamfetamint foglaltak le a mexikói hatóságok.

Az ENSZ szerint a drogellenes hatóságoknak egyre nagyobb gondot okoz, hogy a bűnbandák és kartellek már nemcsak magát a szert, hanem az előállításához szükséges alapanyagokat is nagy tételben szállítják a célterületekre, hogy ott laboratóriumokban állítsák elő a drogot.

Olyan ez, mint amikor a legális gazdaságban "kiszervezik" a gyártást olcsóbb munkaerőt kínáló országokba.

A mexikói drogkartellek például az amúgy legális, de másra nemigen használható metilamint próbálják Dél-Amerikába juttatni, az anyagból 2011-ben több, mint 700 tonnát foglaltak el a mexikói hatóságok különböző kikötőkben.

Mint összeállításában a Financial Times megjegyzi: Ázsiában is egyre nagyobb gondot okoz az olcsó drog. 2011-ben közel 9 tonnát foglaltak le belőle és megugrott a fogyasztása Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában és Kambodzsában is. A legnagyobb regionális felvevőpiac azonban Kína. Japánban egy kiló meth 200 ezer dollárt ér.

Európa számára pedig az aggasztó, hogy a nyugat-afrikai drogdílerek is ráálltak a metamfetamire és Ázsia mellett megcélozták az Öreg Kontinenst. Egyelőre drogfutárokkal küldik, például Franciaországba vagy Németországba, főleg Beninből és Nigériából, de egyre több bűnbanda próbál részt venni terjesztésében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást