Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Részlegesen leállhat az amerikai kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Részlegesen ismét leállhat 17 év után az amerikai kormány a Kongresszusban az utolsó pillanatig folyó költségvetési vita következményeként. Obama elnök republikánus ellenfelei értésre adták: csak akkor támogatják a kormányzatnak forrásokat biztosító törvényt, ha egy évre elhalasztják Obama egészségügyi reformjának bevezetését.

Az idegek háborúja és agresszív pókerjátszma folyik Washingtonban, amely ahhoz vezethet, hogy 17 év elteltével ismét részlegesen leáll a szövetségi kormányzat. A kongresszusi republikánus párt jobbszárnya, az úgynevezett Teadélutános mozgalom képviselői ugyanis eltökélték, hogy keresztbe tesznek Obama elnök általuk gyűlölt egészségügyi reformjának.

Most itt az alkalom: értésre adták, hogy csak akkor támogatják az államgépezet finanszírozását biztosító törvényt, ha egy évvel elhalasztják Barack Obama elnökségének fő vívmánya, a mindenkire kiterjedő egészségbiztosítás bevezetését. Az elnök alkotmányos jogával élve gyorsan visszautasította a Republikánus javaslatot és értésre adta, hogy az "Obamacare" ügyében nem alkuszik. Az egészségügyi törvényt tavaly elfogadta a Kongresszus és a Legfelsőbb Bíróság is szentesítette.

A jelenleg érvényben lévő finanszírozási törvény washingtoni idő szerint hétfő éjfélkor jár le. Ha addig nem sikerül megállapodni a kongresszusi pártoknak, akkor az amerikai szövetségi kormány egyes intézményei kifogynak a pénzből és leállnak.

Obama a Republikánus jobbszárnyat vádolta meg azzal, hogy meg akarja bénítani az államgépezetet. A demokrata vezetés alatt álló Szenátus azt üzente az alsóházi Republikánusoknak: "nem hagyják, hogy anarchisták zsarolják őket". A radikális Teadélutános mozgalom fellépése erősen megosztotta a Republikánus pártot.

A konzervatív szárny szerint viszont egyszerű a képlet: "az amerikai nép nem akarja a kormány leállását és nem akarja az Obama-féle egészségügyi törvényt" - mondták. "Senki sem teheti meg, hogy ártson a gazdaságnak és több millió ártatlan embernek, csak azért, mert nem tetszik neki valamilyen törvény. Ilyen nem volt a múltban és most sem lesz" - vágott vissza dühösen az elnök.

A részleges leállás azt jelentené, hogy bezárnának a nem létfontosságú kormányintézmények, például a Nemzeti Parkok és az útlevélkiadó irodák. Mindez akár 2 milliárd dollár veszteséget is okozhat az amerikai gazdaságnak. 800 ezer kormányalkalmazottat közben fizetés nélküli kényszerszabadságra küldenének.

A mostani vitán kívül még nagyobb összecsapást ígér a szövetségi államnak megszabott adósságplafon emeléséről szóló szavazás októberben. Közgazdászok szerint a megállapodás elmaradása az amerikai és a világgazdaság számára is súlyos következményekkel járhat.

Szvetnik Endre összefoglalója