Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tombol a vásárlási kedv Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban töretlen a vásárlási kedv. A választások kimenetele - a jelek szerint - nem változtatott a fogyasztók hangulatán, mert az októberre vonatkozó mutató tovább emelkedett. Mindez egybeesik a gazdasági vezetők derűlátásával is, akik igencsak kedvezően ítélik meg a közeljövő kilátásait .

A fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi kutatóintézet felmérése szerint a vásárlási kedv már júliusban rekordszintet ért el, ezért a most készült kimutatás eredménye újabb meglepetést keltett, mert az októberre vonatkozó index a szeptemberben tapasztalt 7 pontról lendületesen tovább emelkedett, amire hat év óta nem volt példa. Az elemzők ugyanis abból indultak ki, hogy az index nem fog változni. Becslések szerint az év során legalább egy százalékkal fog növekedni a fogyasztói forgalom.

A tanulmányból kitűnik, hogy nagyobb beszerzések is a vásárlói listán szerepelnek, amelyben alighanem döntő szerepet játszik a kölcsönök után fizetendő igencsak alacsony kamat. A kedvező kilátásokat megerősítik a német ipari vezetők is, legalábbis erre utal a müncheni gazdaságkutató intézet jelentése. Eszerint az euró-övezetet sújtó pénzügyi válság után a német gazdaság fő pillérét alkotó kivitel egy ideje ismét lendületbe jött.

Az IFO Intézet szerint a menedzserek évek óta nem tekintettek akkora bizalommal a jövő elé, mint most, ezért a konjunktúra szárnyalásából kifolyólag az új berlini kormány teljes mértékben számíthat az ipar támogatására.