eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65622.77
2024. április 23. kedd Béla

Már az elején rekordokat dönt az Oktoberfest

Münchenben már most rekordokat dönt a szombaton megnyílt Oktoberfest. Ebben fontos szerepet játszik az időjárás, ugyanis múlt péntek óta késői nyár biztosít kellemes feltételeket a világ legnagyobb sörfesztiválja számára. Tudósítónk is kilátogatott a Terézia-rétre, ahol a sörsátrak és szórakoztató látványosságok várják a tömegeket.

Csaknem nyári melegben indultam néhány ismerősömmel - az Oktoberfestre - írja az InfoRádió tudósítója. A Bajor Rádióban dolgozó kolléganőim dirndlire emlékeztető fantázia népviseletben, kollégáim pedig térd felett végződő bőrnadrágban és lenből szőtt kockás ingben jöttek.

Valamennyien sörutalvánnyal és az Ökörsütésre specializált sátorban felhasználható étkezési utalvánnyal felszerelve sétáltunk ki a Terézia-rétre, amelyet Theresien szászországi hercegnőről, az első bajor király, Lajos feleségéről neveztek el. Sör és ételutalvány nélkül bizony borsos összeget fizettünk volna a sátort körülvevő teraszon elfogyasztott enni-innivalóért, ugyanis idén csaknem 10 euró egy korsó sör, a burgonyasalátával körített ökörsültért pedig 14 eurót számolnak fel.

Mindez azonban távolról sem tartja vissza a látogatók tömegét sem a kedélyes sörözéstől, sem pedig attól, hogy felszálljanak az egyre inkább nyaktörő pályán közlekedő hullámvasútra, vagy az óriáskerékre, amelyről kiváltképpen az esti órákban különleges látványt nyújt München városképe.

Hazafelé indulóban feltűnt, hogy az Oktoberfest látogatóinak zöme dirndliben, illetve bőrnadrágban volt, de kimondottan részeg embert alig láttam, a bábeli nyelvzavarban pedig a német szó mellett, angol, olasz, spanyol és orosz beszéd is megütötte a fülemet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×