Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Berlin irányt vált uniós politikájában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétvégi németországi választások előtt a kormány szóvivője körvonalazta, hogy a kancellár milyen változtatásokat fontolgat uniós politikájában, ha vasárnap után is hivatalban marad. A szóvivő ugyan a folyamatosságot emlegette, de utalt Angela Merkel augusztusi nyilatkozatára, amely szerint a kormányok közti együttműködést kellene szorosabbra fűzni, az Európai Bizottság további erősítése helyett.

A Berlin uniós politikájában várható irányváltást a Handelsblatt című újság szellőztette meg. A lap szerint ha továbbra is a jelenlegi koalíció marad kormányon, a hangsúlyt - a közösségi intézmények hatáskörének további bővítése helyett - a tagállamok közti szorosabb együttműködésre fogják helyezni.

A Handelsblatt cikkére válaszolva Steffen Seibert kormányszóvivő leszögezte, hogy szó sincs alapvető irányváltásról, mert a kancellár a folyamatosság híve, de ez nem jelenti azt, hogy újabb jogkörrel akarja felruházni az Európai Bizottságot. Mint Seibert fogalmazott, a kormányok közti kooperáció további kiépítése szolgálhatná a legeredményesebben a tervezett reformok megvalósítását.

A szóvivő elmondta, hogy ebben a kérdésben nézetazonosság van Angela Merkel és Francois Holland francia államfő között. Ezzel kapcsolatban azt sem zárta ki, hogy bizonyos hatásköröket az Európai Bizottságtól a jövőben a tagállamok vissza fognak kapni.

A berlini ellenzék kevésbé osztja ezt az álláspontot. A szociáldemokratákkal koalícióra készülő Zöldpárt ugyanis éppen a közösségi intézmények további erősítése révén reméli a válságos helyzetek elkerülését. A jórészt környezetvédelemre összpontosító párt a Szociáldemokrata Párt kancellár-jelöltjével, Peer Steinbrückkel egyetértésben vagyonadó kivetését sürgeti, mégpedig az euroövezet valamennyi tagállamában. Az így befolyt összegből pénzelnék az adósságtörlesztési alap működését.