eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Milyen ENSZ-megállapodás várható Szíria ügyében?

Nem lesz könnyű megállapodni az ENSZ-ben a szíriai vegyi fegyverek ügyében - erre utal az, hogy Oroszország és Franciaország teljesen másképp értelmezi a damaszkuszi vegyi támadásról szóló szakértői jelentést. Moszkva szerint nincs bizonyíték arra, hogy a szíriai kormány áll a több száz halottat követelő atrocitás mögött.

Nincs bizonyíték, van bizonyíték - mármint arra, hogy az Aszad-kormány áll a lázadók uralta damaszkuszi kerületet ért megrázó vegyi támadásért.

Míg Irak esetében Párizs és Moszkva egyetértett, addig Szíria ügyében már a ring két ellentétes sarkában találja magát a két fél. A Moszkvába látogató Laurent Fabius francia külügyminszternek végig kellett hallgatni, hogy kollégája, Szergej Lavrov hogyan ismétli el, hogy az ENSZ most kiadott jelentése semmilyen bizonyítékkal nem szolgál a szíriai rezsim bűnösségéről.

A szakértők ugyan nem nevezték meg a felelősöket, de arra utaltak, hogy a szarin mérgesgázzal töltött lövedékek a kormány által uralt területről érkeztek, és hogy a fegyver alkalmazásához is olyan infrastruktúra kellett, amihez egy könnyűfegyverekkel rendelkező csoport nem férhet hozzá.

"A jelentés nem válaszolja meg azt a kérdést, hogy gyárban vagy otthon állították elő a vegyi fegyvereket. Alapos indokunk van azt hinni, hogy provokáció történt, azért, hogy elérjék a külföldi beavatkozást" - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy szerinte további, "objektív és érzelemmentes vizsgálatokra van szükség" és helyi szemtanúkat, így egy közeli kolostor apácáit is meg kell hallgatni.

Megjegyzésével mintha arra utalt volna, hogy az ENSZ szubjektív és elfogult volt. Lavrov francia vendége, Fabius viszont megkérdőjelezte az orosz verziót. "Amilyen sok gázt használtak, a lövedékek röppályája és a felhasznált technológia nem hagy kétséget afelől, hogy a rezsim állt mögötte" - mondta.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint az ENSZ jelentés arra utal, hogy mérgesgázt tartalmazó lövedékeket a Damaszkusztól északra fekvő hegyekből lőtték ki, ahol a szíriai Republikánus Gárda 104. dandárjának központja található. A hadtest parancsnoka Aszad elnök testvére, Maher.
Bár a franciák harcosan kiálltak az Aszad-kormány elleni katonai beavatkozás mellett, a francia külügyminiszter abban egyetértett orosz vendéglátójával, hogy politikai megoldást kell keresni Szíriában.

Az alkudozás most azon folyik, hogy milyen ENSZ-határozat kötelezze Szíriát együttműködésre a vegyi fegyverek leszerelésében. Az ENSZ-határozat kilátásba helyezhetné az erő alkalmazását a rezsimmel szemben, ám ezt Moszkva határozottan ellenzi. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a nagyhatalmak a vegyi fegyverek kérdésére koncentrálnak, de nem foglalkoznak magával a polgárháborúval és háború során elkövetett jogsértésekkel.

Szerző: Szvetnik Endre (London)

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×