Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eltöröltetné az unió a roaming-díjakat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság be akarja tiltani a mobiltelefon barangolási díjakat. Az elképzelés értelmében az egész unió területén ugyanannyiba kerülnének a hívások. A nagy telefoncégek azonban azt mondják: 7 milliárd euró bevételtől esnének el.

Egy kiszivárgott anyag szerint Brüsszel megtiltaná a mobilszolgáltatóknak, hogy többet számítsanak fel a hívásokért, ha ügyfelük egy másik európai országban "barangol".

Az Európai Bizottság a jövő héten akarja publikálni az erről szóló tervezetet. Neelie Kroes, a bizottság digitális technológiával is foglalkozó alelnöke eltökélte, hogy véget vet a sok vakációzó európai számára magas telefonszámlát produkáló roaming-díjaknak.

A legnagyobb szolgáltatók, köztük a Vodafone, az Orange és a Telefonica határozottan tiltakoznak és azt mondják, hogy az új szabályozással 7 milliárd euró veszteség érné őket. Ám a brit Guardian birtokába jutott tervezet szerint a hálózatoknak nem sok választásuk lesz: ugyanannyit kell majd számlázniuk a belföldi és külföldi, mobil és internet-használatért.

A szolgáltatóknak a légicégek szövetségeihez hasonlóan kell majd együttműködniük a helyi társaságokkal, ha az adott országban nem birtokolnak hálózatot. A telekom-szövetségeknek az európai lakosság legalább 85 százalékát le kell majd fedniük, minimum 21 tagállamban.

Kroes azt mondta: a mobilszolgáltatók fejőstehénnek használják ügyfeleiket a barangolási díjak segítségével. A biztos egységes távközlési piacot szeretne bevezetni, amelyet a bizottság várhatóan szeptember 11-én jóváhagy, de szükség lesz még az Európai Parlament igenjére is. Közös, egységes európai telekom felügyelőszervet ugyanakkor nem hoznak létre.

Brüsszel azt is  tiltani fogja, hogy az internet-szolgáltatók blokkolják a versenytársak oldalait - például a Skype-ot.

A bizottság tavaly óta sikeresen harcol a magas a romaing-díjakkal szemben és sikerült áraik csökkentésére kényszerítenie a szolgáltatókat. Az európai polgárok tudtukon kívül nem költenek 50 eurónál többet telefonhívásokra, amikor külföldön tartózkodnak. Ennek ellenére gyakran különösen magasra ugrik telefonszámlájuk.

Kroes azt javasolja, hogy azok a cégek, amelyek jövő júliustól megszüntetik a barangolási díjakat, elnézőbb szabályozásra számítsanak.

Az indítvány szerint 2014-től az ügyfelek választhatják ki, hogy külföldön melyik szolgáltatót használják, ami jól jöhet, ha saját szolgáltatójuk magasabb árakat szab meg.