Csak szimbolikus is lehet a Szíriára mért csapás

Infostart
2013. augusztus 27. 09:46
Az Egyesült Államoknak nehéz lesz egyértelmű bizonyítékot szereznie arról, hogy valóban a szíriai kormányhű erők hajtották végre a múlt heti sokkoló vegyi támadást. A vasárnap beengedett ENSZ-ellenőröket néhány óra alatt kiparancsolták a helyszínről. Európában sokan beavatkozást követelnek.

Barack Obama széleskörű nemzetközi koalíciót próbál majd létrehozni bármilyen, Szíria elleni csapás előtt és még akkor is csak szimbolikus jelentőségű akcióra lesz hajlandó - ezt mondta egy volt magasrangú fehérházi illetékes.

A szíriai kormány az egyik lázadó kézen lévő damaszkuszi kerületet ért vegyi támadás után jó pár napig nem akarta beengedni az ENSZ-nek az országban tartózkodó fegyverzet-ellenőreit.

A 20 tagú csapat vasárnap végül bejutott, de a beígért hosszabb idő helyett csak néhány órát tölthetett a nyomok után kutatva, ráadásul mesterlövészek többször is rájuk lőttek. A szíriai média szerint "terroristák" álltak a támadás mögött. Az ENSZ szerint úgy tűnt, hogy szándékosan megpróbálták megfélemlíteni a csapatot.

Az ENSZ ellenőrök először visszafordultak, de később visszatértek a több száz áldozatot követelő vegyi támadás helyszínére. A szakértők talaj-, vér- és más mintákat vesznek, hogy megpróbálják megállapítani, milyen anyagot vetettek be a támadók. Azt azonban valószínűleg nem tudják megállapítani, hogy kik lehettek.

Azt, hogy Washingtonnak nehéz lesz jogilag elfogadható módon bizonyítania, hogy a szíriai rezsim áll a vegyi támadás mögött, egy volt fehérházi illetékes is elismerte. Gary Stanmore, aki nemrég még az Obama-kormányzat tömegpusztító-fegyver leszerelési koordinátora volt ugyanakkor hozzátette: szinte semmi kétsége sincs afelől, hogy a szíriai kormány adott parancsot az akcióra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa továbbra is megosztott abban, hogy fel lehet-e lépni a szíriai kormány ellen - Oroszország és Kína továbbra is határozottan ellenzi ezt.

A brit és a francia külügyminiszter is arra utalt, hogy az ENSZ jóváhagyás nélkül is be lehetne avatkozni, humanitárius megfontolások miatt. Moszkva azonban arra figyelmeztetett, hogy ez a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentené. Katonai szakértők szerint az esetleges támadás szimbolikus jellegű lenne - valószínűleg a Földközi-tengeren tartózkodó amerikai hadihajókról lőnének ki Tomahawk cirkálórakétákat szíriai katonai célpontok ellen.

Közben az Orvosok Határok Nélkül szervezet elismerte: "tudományos megalapozottsággal nem tudná bizonyítani a vegyi fegyverek használatát", de kórházi dolgozók megerősítették, hogy pár óra leforgása alatt több ezer beteg érkezett, hasonló tünetekkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást