Egy tárgyalóasztalnál Izrael és Palesztína

Infostart
2013. augusztus 1. 05:45
Kilenc hónap múlva akarnak békét kötni a palesztinok és az izraeliek - legalábbis ezt mondják a két fél főtárgyalói, akik három év után találkoztak Washingtonban. A konfliktus hat évtizede alatt több béketerv is kudarcot vallott. Miért lehet más a helyzet most?

John Kerry amerikai külügyminiszter büszke lehet, hogy sikerült az amerikai fővárosban tárgyalóasztalhoz ültetnie Szaeb Erekatot és Cipi Livnit, a palesztinok és az izraeliek delegációvezetőit.

A felek találkoztak Obama elnökkel és Biden alelnökkel és amerikai közvetítőik nélkül, közvetlenül is tárgyaltak az úgynevezett "végső státus" kérdésekről. Néhány napja még a héjának tartott Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik közeli szövetségese is arról beszélt, hogy az egyetlen járható út az önálló palesztin állam létrejötte - ezt azonban biztonsági feltételekhez kötötte. Emellett a palesztinok az izraeliekhez hasonlóan területi engedményekre kényszerülnek majd - tette hozzá.

A jövőbeli Palesztina területén nem maradhatnak zsidó telepesek vagy izraeli katonai létesítmények. "Egyetlen izraeli, civil vagy katona sem maradhat" - mondta.

Legutóbb 2000-ben, még Bill Clinton akkor amerikai elnöknek sikerült tárgyalásra kényszerítenie a feleket. Tudósítók és történészek szerint mai szemmel nézve nagyon közel álltak a megállapodáshoz.

A palesztin oldalon a Gázát irányító Hamász egyenesen elveti a megbeszéléseket, és Abbasz elnök Fatah mozgalmában is sok bírálót találni. Izraelben Netanjahu kormányfő koalíciós partnereinek egy része ellenzi az önálló palesztin állam ötletét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást