Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eldől a Wikileaks szürke másodszereplőjének a sorsa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma hirdetnek ítéletet az amerikai történelem legnagyobb kiszivárogtatásának tartott ügyében. Bradley Manning közlegény volt az, aki több százezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot adott át a Wikileaks oldalnak és akit katonai ügyészek hazaárulással vádolnak.

Bradley Manning volt a szürke másodszereplő a Wikileaks-sztoriban. Míg az oknyomozó oldal alapítója, Julien Assange valóságos médiasztár lett, sőt, még játékfilm is készült az életéről, Manning egy katonai fogház cellájában várja, hogy ítélkezzenek felette.

A szemüveges közlegény nélkül azonban a WikiLeaks nem juthatott volna ahhoz a sokkoló információhoz, ami megrázta a világot.

A közlegényt különösen az dühítette fel, amikor rábukkant arra a videóra, amelyen egy amerikai helikopter pilótái szenvtelen hangon majd viccelődve kommentálják, ahogy halomra lőnek a levegőből feltételezett iraki fegyvereseket. Kiderült, hogy civilek, a Reuters hírügynökség dolgozói és gyerekek is voltak köztük. A Reuters nyomására a katonai hatóságok vizsgálatot folytattak le, de azt mondák, hogy szabályos volt a fegyverhasználat.

Manning sokáig magánzárkában várta perét, majd annak kezdete után, idén márciusban kisebb vádpontokban bűnösnek vallotta magát. Összesen 21 pontban emeltek vádat ellene azért, mert 700 ezer dokumentumot osztott meg a WikiLeaksszel.

"Az a nagy kérdés, tudta-e, hogy a napvilágra kerülő információ egy része az al-Kaidát és a tálibokat segíti?" - kommentálta az ügyet Richard Rosen, a Texas Tech Egyetem jogászprofesszora, volt katonai ügyvéd. "Ha ebben a vádpontban nem találják bűnösnek, akkor enyhébb büntetésre számíthat" - tette hozzá.

Katonai ügyészek hazaárulónak nevezték a 25 éves katonát, mert a tőle származó, napvilágra került információ úgymond veszélybe sodorja a nemzetbiztonságot és a hírszerzési műveleteket.

Manning alacsony beosztású hírszerzési elemzőként dolgozott - ügyvédei szerint jóindulatú és naiv fiatalemberként azt remélte, a kiadott információ szélesebb társadalmi vitához vezet az Egyesült Államok iraki és afganisztáni beavatkozásáról és diplomáciai gyakorlatáról.

A diplomáciai sürgönyök kínos perceket szereztek a külügyminisztériumnak, mert kiderült, hogyan beszéltek a követségi diplomaták házigazdáikról és tárgyalópartnereikről. Más országok hasonló gyakorlata ugyanakkor titokban maradt.

Közben három évvel Manning letartóztatása után a közvéleményt már az újabb szivárogtatási ügy foglalkoztatja: Edward Snowden, az egykor az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség rendszergazdája az egyszerű polgárokat érintő megfigyelési gyakorlatról rántotta le a leplet. Snowden elmenekült az Egyesült Államokból és jelenleg egy moszkvai reptéren várja, hogy menedékjogot kapjon.