eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Minszk a "Nagy Kína" felé fordult

A kínai befektetések ösztönzésével próbál úrrá lenni gazdasági nehézségein Fehéroroszország. A kormány egy közös ipari komplexum építését tervezi a minszki repülőtér közelében. A projektre 5 milliárd dollár akarnak elkölteni.

Egy új várost akarnak építeni a fehérorosz vezetők a minszki repülőtér közelében. A 90 négyzetkilométeres területen 150 ezer ember élne, és ez a település adna otthont az új technológiákra épülő közös fehérorosz-kínai ipari parknak. A tervek szerint 2030-ra készülne el a beruházás.

Ez az építkezés kulcseleme annak a kormánypolitikának, amellyel a tekintélyuralmi módszerekkel irányított országba akarják csábítani a külföldi befektetőket.

Eddig csak kevés idegen tőkét sikerült szerezni, és az sem volt igazán idegen. Tavaly kevesebb, mint másfélmilliárd dollárt fektettek be az országa, jobbára orosz pénzügyi alapok.

Fehérorszország emellett szeretné növelni exportját és bővíteni termékskáláját. Jelenleg jobbára üzemanyagot és elavultnak számító gépeket szállít külföldi vásárlóinak. Az export azonban kezd visszaesni, csakúgy, mint a hazai fogyasztás és a tavalyi stabilizálódás után ismét megindult a lejtőn az ország gazdasága. Az állami kontroll miatt mesterségesen alacsonyan tartják a munkanélküliséget, miközben a bérek vásárlóereje csökken - jegyzi meg a Financial Times.

Aljakszandr Lukasenko rendszerét külföldön Európa utolsó diktatúrájának tartják: a hatóságok keményen lecsaptak az ellenzékre és az emberi jogi helyzet miatt amerikai és EU-szankciókat léptettek érvénybe Minszk ellen. Lukasenkót 2011-ben Moszkva segítette ki egy 3 milliárd dolláros hitelcsomaggal. Minszk azonban kénytelen volt eladni a Gazprom orosz energiacégnek az országon áthaladó fő kelet-nyugati gázvezetéket. Lukasenko egyre kevésbé akar Moszkvával üzletelni, miközben az EU-val való együttműködés csak akkor jöhetne számításba, ha javítana az emberi jogi helyzeten.

Ilyen körülmények között fordult Lukasenko - ahogy fogalmazott -, "a Nagy Kína" felé. A két ország másfél milliárd dollár értékű közös projektekről kötött egyezményt és a dokumentumban azt is hangsúlyozta: elítéli, ha harmadik országok megpróbálnak beavatkozni a belügyeibe. Támogatjuk egymást abban, hogy mi válasszuk meg az emberi jogok fejlődésének útját - tették hozzá.

A kínaiak azonban tudatában vannak erőfölényüknek - írja a Financial Times: 5 milliárd dolláros, kedvező kamatozású fejlesztési kölcsönt adtak Minszknek, de feltételül szabták a kínai termékek és beszállítók alkalmazását.

A szomszédos Oroszország, amely vámuniót hozott létre Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal, nem figyeli örömmel a híreket. Minszk kínai autók gyártásába kezdhet, amelyek eláraszthatják az orosz piacot, veszélybe sodorva az ottani autóipart. Moszkva értésre adta, hogy ezt nem hagyná szó nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×