eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma

Szabadlábon az al-Kaida vezetői

Az al-Kaida azt állítja, hogy harcosai szabadították ki több mint 500 bajtársukat, amikor egyszerre rohantak le két iraki börtönt. A rajtaütés nyomán több magas rangú al-Kaida vezető is elmenekült.

A hírhedt Abu Graib börtön és egy másik fegyház volt a célpontja annak a véres al-Kaida akciónak, amelynek nyomán Irakban többszáz szélsőséges szabadult ki.

A látványos rajtaütéseket pontosan egy évvel azután hajtották végre, hogy a terrorszervezet iraki szárnya meghirdette a Faltörés hadműveletet, amely szerint mindennél fontosabb kiszabadítani börtönbe került tagjait.

Tudósítók szerint az utóbbi hónapokban Irakban a szunnita militánsok kezdenek megerősödni és egyre inkább fenyegetik a sííta többségű kormányt.

A börtöntámadások során öngyilkos merénylőket, aknavetőket és 12, autóba rejtett pokolgépet vetettek be. A szélsőségesek szerint a rajtaütésben 120 iraki börtönőr és kommandós halt meg a Bagdadtól északra található Tádzsiban és az amerikai őreik által molesztált rabok fényképeiről elhíresült Abu Graib börtönben.

A kormány ezzel szemben 29 rendőr és katona haláláról tájékoztatott, és azt állítják, hogy a börtönőrök egy része a támadók kezére jutott. A történelmi szunnita-sííta gyűlölet példája, hogy az al-Kaida "szafavitáknak" nevezte a kormányt. Ez a dinasztia a 16. és 18. század között uralkodott Irakban és a szunniták sértő jelzőként használják a nevet a síítákra.

A közel-keleti térségben tovább mélyítette a szekták közötti feszültséget a szíriai polgárháború, amelyben a külföldi szunniták által támogatott, jobbára szunnita lázadók állnak szemben a közel-keleti sííták által támogatott szíriai kormánnyal. Szíriában sok iraki harcol egymás ellen.
Az iraki biztonsági szervek szerint a most megszökött al-Kaida vezetők is Szíriába tartanak, ezért szigorították a határok ellenőrzését.

Irakban nem ritkák a börtönszökések vagy -szöktetések, de a mostani monstre akció után sokan megkérdőjelezik, hogy a kormány ura-e a helyzetnek. Tavaly óta ismét romlik a közbiztonság. Kedden Kirkuk városában hét embert ölt meg két útmenti pokolgép. További négy ember halt meg egy bagdadi szunnita mecset előtt végrehajtott robbantásban.

Júliusban eddig 700 embert öltek meg a különböző fegyveres csoportok Irakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×