Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nem tudni, mi lesz a királyi sarj neve

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britannia ünnepel - tegnap késő délután megszületett a Vilmos herceg és Katalin hercegnő fia. Az új királyi sarj - akinek a nevét hétfőn még nem árulták el - a harmadik lesz a brit trónutódlási sorban, Károly herceg, a trónörökös és Vilmos herceg, a gyermek apja után.

A pillanat, amire a royalisták, turisták, de még a republikánusok is vártak: megszületett a tavaly frigyre lépett brit királyi pár első utóda, akiből egyszer király lehet Angliában.

A hírt egy háromszög kalapos-libériás kisbíró jelentette be az egyik londoni kórház előtt - hangszálait nem kímélve.

Katalin hercegnő nem egészen tíz órai vajúdás után hozta világra közel 4 kilós fiúgyermekét, akinek a nevét kedd hajnalban még nem lehetett tudni.

Amint a hír hivatalossá vált, a brit közszolgálati televízió első csatornája megszakította adását és élőben közvetített a Buckingham Palota elől, megszólaltatva a történelmi pillanatra összesereglett turistákat. Az esti hírműsort pedig a királyi gyermekekről szóló dokumentumfilm követte.

Nem sokkal később, a hagyományokhoz híven egy aranyozott festőállványon kiállították a királyi utód születését igazoló okmányt.

"Egy egyszerű dokumentum, amelyből kiderül, hogy a cambridge-i hercegnő délután fél ötkor fiúgyermeket hozott a világra. Õfelsége és a gyermek is jól vannak" - ismertette a keretes dokumentum tartalmát a BBC műsorvezetője.

Az igazolást a királyi nőgyógyász és a szülész csapat más tagjai is aláírták.

Vilmos herceg, aki jelen volt fia születésénél, közleményében azt írta: a pár nem is lehetne boldogabb. A szülők az éjszakát a kórházban töltötték. Apja, Károly herceg, a trónörökös pedig azt mondta: büszke nagyapa. Aki hiányzik az ünneplők sorából az Vilmos édesanyja, a 16 évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnő.

A nyilatkozók sorába beállt David Cameron miniszterelnök is, aki azt mondta: a hír "fontos a brit nép életében, de mindenekelőtt fontos egy kedves és szerető párnak."

Mások mellett Barack Obama amerikai elnök is üdvözletét küldte, sőt még a skót függetlenségért kampányoló skót miniszterelnök, Alex Salmond is.

Közben megindult a találgatás, hogy hogyan nevezik majd a gyermeket: a George, Henry, Albert, William vagy talán James nevet kapja-e?

Az alkalomra Londonba érkezett Erzsébet királynő, aki 120 év óta az első olyan uralkodó, aki láthatja a dédunokáját.