Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jó hírekkel érkezik Athénba a német pénzügyminiszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német pénzügyminiszter este Athénba indul és csütörtökön tanácskozik a görög kormányfővel az ország gazdasági talpra állításáról. Wolfgang Schäuble nem érkezik üres kézzel, ugyanis arról tájékoztatja Antonisz Szamaraszt, hogy Berlinben 100 millió euró alaptőkével görög fejlesztési bank létrehozását tervezik.

A müncheni Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a görög államháztartásban újabb 10 milliárd euró hiány mutatkozik, ennek áthidalására az Európai Uniónak fontolóra kell vennie a már folyamatban lévő segélyprogram további kibővítését. A német újság utal arra is, hogy a Nemzetközi Valutaalap néhány héttel ezelőtt már hasonló tapasztalatról számolt be.

Alighanem az újabb hiány is szerepelni fog a német pénzügyminiszter athéni tárgyalásain. Wolfgang Schäuble a görög kormányfővel, Antonisz Szamarasszal, valamint Giannisz Szturnarasz pénzügyminiszterrel folytat megbeszéléseket. Schäuble egy sajtóinterjúban elmondta, hogy 100 millió euró alaptőkével fejlesztési bank létrehozását tervezi Berlinben, amely Görögországban kis- és középvállalkozások talpra állását segítené előnyös hitelek révén.

Közben az Európai Unió jogügyi biztosa egy németországi lakossági fórumon kijelentette, hogy fel kellene oszlatnia nemzetközi pénzügyi trojkát, amelynek megbízottai az elmúlt hónapokban Athénban a helyszínen tájékozódtak a görögországi gazdaság beindításának folyamatáról. Viviane Reding szerint az Európai Unió - az Európai Központi Bankkal együtt - képes a 28 tagállamot érintő problémák megoldására, ezért nem kell bevonni a válságkezelésbe a Nemzetközi Valutaalapot. Hasonló szellemben nyilatkozott nemrég a német pénzügyminiszter is.