Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milliárdos árvízi károk Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ legnagyobb viszont-biztosítótársasága, a Münchner Rück szerint, a nyár eleji árvíz Németországban eddig példa nélkül álló kárt okozott. Habár a végérvényes felmérés nem készült el, a szakértők máris több mint 3 milliárd euróból indulnak ki

A hosszú tél után jött az árvíz - kezdte beszámolóját a Münchner Rück időjárási viszontagságokra szakosodott vezetője. Peter Höppe elmondta, hogy áradás még sohasem okozott akkora kárt Németországon, mint idén júniusban, holott eddig az Elba folyó 2002-es kiöntését tekintették az évszázad árvízének.

Hangsúlyozta, hogy a teljes felmérésen még dolgoznak, de annyi máris bizonyos, hogy a természeti csapás ezúttal pénzben kifejezve, legalább 3 milliárd euró. Az amerikai Air Worldwide katasztrófa szakértői viszont, ennek az összegnek csaknem a kétszereséből indulnak ki. Müncheni sajtótájékoztatóján Peter Höppe kitért arra is, hogy a Duna mentén, Ausztriában, Magyarországon és Szerbiában okozott kár további 9 milliárd eurót emészt majd fel. Nem titkolta azt sem, hogy az összesen legalább 12 milliárd eurós kárból csupán 3 milliárdra volt biztosítás.

Még az árvíz idején, a kancellár, aki nap, mint nap megjelent a veszélyeztetett gátak és töltések mentén, hogy személyes jelenlétével öntsön lelket a mentésen dolgozó katonákba, tűzoltókba és önkéntesekbe, bejelentette, hogy a kormány - a tartományokkal együttműködve - 8 milliárd eurót bocsát a természeti csapás áldozatainak rendelkezésére.

Ezzel egyidőben az érintett tartományokban átfogó gyűjtést kezdtek, így például az állami Bajor Rádió akciójából több mint 4 millió euró gyűlt össze az érintettek javára.

Szerző: Vincze András