Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A németeket csak a Porsche érdekli

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban az év eleje óta erősen visszaesett a személyautó-vásárlás. Január elseje és június vége között csaknem 10 százalékkal kevesebb kocsi talált gazdára, mint a múlt év hasonló időszakában. Az érdeklődés drasztikus hanyatlása csaknem valamennyi márkát azonos mértékben érinti, csupán a luxuskocsik kategóriájába tartozó Porsche képez kivételt.

Németországban most érdemes autót vásárolni, mert a kereskedők szinte példátlan engedményeket kínálnak. A Duisburgi Egyetem gépkocsikra szakosodott tanszékének nemzetközi tekintélyű vezetője, Ferdinand Dudenhöfer professzor azonban úgy vélte, hogy az autóipar lassan túljut a válságon, és a jelenleg csalogató kínálatokkal legfeljebb az év végéig lehet számolni. Tény, hogy egyes márkák esetében az engedmény megközelíti a 13 százalékot.

Mindez abból fakad, hogy január óta Németországban egyre kevesebb új autót vásárolnak. Az Audi kínálatai iránt 5 százalékkal, az Opel iránt már 11-gyel, míg a Ford márkák iránt 12 százalékkal volt alacsonyabb az érdeklődés, mint egy évvel korábban, Csupán a Porsche büszkélkedhet forgalomnövekedéssel, mert a luxusmárkából január óta 3 százalékkal több kelt el, mint tavaly.

A német autóipar vezetői mégis derűlátóak és bíznak abban, hogy az esztendő második felében ismét emelkedni fog az új kocsik forgalmazása. Ebben szerepet játszik az is, hogy az Egyesült Államokból az autóvásárlást illetően sorozatban érkeznek a kedvező adatok.