Tapie hajtóvadászatot és összeesküvést lát

Infostart
2013. július 5. 16:18
Ellentámadásba lendült Bernard Tapie francia üzletember azt követően, hogy az ügyészség bűnszövetségben elkövetett csalás gyanújával vádat emelt ellene. Az érintett egy tévéinterjúban egyenesen azt mondta: összeesküvés áldozata, mellyel a szocialista hatalom amúgy elsősorban Nicolas Sarkozy korábbi államfőt célozza.

Az ellenem felhozott vádak teljesen alaptalanok - mondta a France2 állami televíziónak adott interjújában Bernard Tapie, akitől a szocialista vezetés igyekszik visszaszerezni azt a 403 millió eurót, melyet az előző, jobboldali rezsim idején fizetett ki neki az állam kártérítés gyanánt.

Az ügy tulajdonképpen 1992 óta zajlik, és leegyszerűsítve arról szól, hogy Bernard Tapie 21 évvel ezelőtt azzal bízta meg a Crédit Lyonnais akkoriban állami tulajdonban lévő bankot, hogy adja el a saját tulajdonában lévő Adidas céget. A pénzintézet saját szerepét túllépve, közvetett módon maga vásárolta meg a társaságot, majd azt busás haszonnal továbbadta. A turpisságra időközben rájövő Tapie több pert indított a bank ellen, melyek egy részét megnyerte, sőt egy 2006-os fellebbviteli bírósági döntés azt a lehetőséget is előrevetítette, mely szerint akár az Adidas eladásának a megsemmisítésére is sor kerülhet.

Ezt a döntést követően az állam képviselői és az üzletember 2007-ben úgy döntöttek, hogy választott bíróság elé viszik az ügyet, és ez utóbbi testület 2008-ban Christine Lagarde akkori pénzügyminiszter utólagos egyetértésével 403 millió eurós kártérítést ítélt meg Tapie-nak. Az ügyben most vizsgálatot folytató bírák azt gyanítják, hogy e megállapodás valójában haverok közötti "mutyizás" volt, amivel megkárosították az államot.

Tapie azt hangoztatja, hogy a választott bíróság döntésével az állam kifejezetten jól jött ki az ügyből, egy esetleges bírósági döntés ugyanis akár milliárdos nagyságrendű kártérítést is megítélhetett volna számára, és tagadja, hogy bármilyen előzetes, baráti alapú megállapodás jött volna létre közte és a választott bíróság tagjai között.

Az üzletember szerint a média immár több mint három hete valóságos hajtóvadászatot indított ellene, a hatóságok munkája mögött pedig politikai összeesküvést lát. Ezzel elsősorban Nicolas Sarkozyt célozzák, jelentette ki, hozzátéve, annyira biztos ártatlanságában és jóhiszeműségében, hogy a vizsgálóbíróknak felajánlotta: a teljes vagyonát letétbe helyezi, így ha megsemmisítenék a választott bíróság döntését és vissza kell fizetnie a 403 millió eurót, ez lesz a pénz fedezete.

Az ügy kapcsán Tapie fia két napja internetes oldalt hozott létre, melyen az Adidas-vitában született eddigi bírósági ítéleteket és más hivatalos dokumentumokat teszi közzé, azzal a céllal, hogy az igazságot keresők számára pletykák helyett valós forrásokat biztosítson, hangsúlyozva, hogy az apja ellen indított hatósági eljárásokat kizárólag politikai okok motiválják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást