eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elkergették az elnököt, lemaradhatnak az IMF-ről

Kairóban ünnepelnek a tüntetők - a hadsereg eltávolította a hatalomból Mohamed Murszi elnököt. Egy északi városban ezt követően négy támogatója halt meg a karhatalommal való összecsapásban. Elemzők szerint a bizonytalanság ártani fog az egyiptomi gazdaságnak.

Tűzijáték, zászlólengetés, örömujjongás - azt lehetne hinni, hogy egy nemzeti ünnepet, vagy az újévet köszöntötték a kairói Tahrír téren. A tömeg azonban az ország első, demokratikusan választott elnöke, Mohamed Murszi eltávolítását ünnepelte.

A teret betöltötték a vörös-fehér-fekete nemzeti színű zászlók és egész családok vonultak ki, hogy megünnepeljék a Muzulmán Testvériség pártjából kikerült államfő bukását.

Murszi tetszési indexe egy évvel ezelőtti hivatalba lépése után meredeken zuhanni kezdett. Egekbe szökött az élelmiszer és a benzin ára, miközben az elnök és pártja az ideológiával, az iszlamista értékrend megerősítésével foglalkozott.

A Tahrír téren ünneplők egyelőre csak a jót látják: "elüldöztünk egy diktátort és most egy másodikat" - mondták, Mubarak elnökre, majd utódjára utalva.

Az ország azonban veszélyesen megosztott: a katonák közbelépése előtt az elnök iszlamista támogatói értésre adták, hogy készek meghalni érte. Legkevesebb négyüket az este folyamán meg is ölték a biztonsági erők az északi Marsza Matruh városban.

Egy nappal korábban Kairóban legkevesebb 16 tüntetőt öltek meg a tömegbe lövő ismeretlenek.

Az Muzulmán Testvériség az 1920-as évek óta - több évtized elnyomást eltűrve - várta, hogy végre hatalomra jusson és most egy év után elveszítette azt.

A hadsereg és paradox módon a demokráciapárti tüntetők is azt üzenték iszlamista honfitársaiknak: az ő értékrendjüket kifejező, demokratikusan választott politikusokat el lehet távolítani. Kérdés, hogy ezek után mit gondolnak majd a demokráciáról.

A drámai események nyomán valószínűleg késik majd annak a közel 5 milliárd dolláros IMF-hitelnek a folyósítása, amelynek részleteiről a Murszi-kormányzat tárgyalt. A most következő, egyéves átmeneti időszakban nincs sok esély azoknak a reformoknak a végrehajtására, amelyeket a hitel feltételéül szabták.

Elemzők szerint tovább emelkedhet az élelmiszerek ára, súlyosabbá válhat az üzemanyaghiány és meredeken leeshet az egyiptomi font árfolyama - további gondokat okozva a családoknak.

"Amíg nincs stabilitás, addig nem jönnek vissza a befektetők és a turisták" - mondta Caroline Freund, a washingtoni Peterson Nemzetközi Gazdasági Inézet elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×