Afrika hatalmas piacot ígér

Infostart
2013. június 8. 19:35
Az afrikai országok egyre határozottabban lépnek fel érdekeikért. Ennek jele, hogy Gabon államosítani akarja három nemzetközi olajcég eszközeit az országban. Mint a Financial Times megjegyzi: több afrikai ország jobb feltételeket akar kicsikarni a nemzetközi cégektől.

Miközben Gabon többek között a kínai Sinopec olajvállalat eszközeit próbálja államosítani, elbátortalaníthatja az országban beruházó külföldi befektetőket. Mindez akkor történik, amikor a helyi kormány arra készül, hogy koncessziót ír ki tengeri olaj-lelőhelyei kiaknázására. Egyes becslések szerint Gabon olajmezői nagyobbak lehetnek, mint amilyeneket Brazília fedezett fel.

A helyi olajipari miniszter, Etienne Ngoubou azt mondta a Financial Timesnak, hogy 2015-ben vissza akarják venni a kínai Addax Petroleum olajcég szárazföldi kútjait, mert a befektetők úgymond szerződést sértettek.

"Bizonyítékaink vannak, a cégek elismerték hibáikat" - mondta. Az Addaxot tavaly már hasonló okok miatt megfosztották második olajmezőjétől és a lelőhelyet egy állami vállalat kezeli.

Miközben Gabon az olajipari befektetőkkel keménykedik, a kontinens pezsgő piacot ígér sok afrikai és multinacionális vállalatnak.

A nigériai, kenyai és dél-afrikai cégek a helyismeretre építve gyorsan terjeszkednek a szomszédos országok piacain. A kereskedelmet a piaci nyitás, a vállalkozási kedv előretörése és Kína megjelenése futtatta fel. A kínai tőke, munkaerő és iparcikkek beáramlását nem mindenki nézi jó szemmel.

Az afrikai nyersanyagra megugrott ázsiai kereslet ugyanakkor robbanást indított be: az elmúlt évtizedben Kína és Afrika kétoldalú kereskedelmi forgalma 20-szorosára ugrott és tavaly meghaladta a 200 milliárd dollárt.

Az eurózóna válsága a fekete kontinens felé terelte a pénzügyi befektetőket is. A Renaissance Capital orosz befektetési bank például kiadta a "Leggyorsabban megkeresett milliárd" című jelentését a helyi lehetőségekről. Az IMF szerint a világ leggyorsabban növekvő gazdaságai Afrikában találhatók - mégha infrastruktúrában el is maradnak a feltörekvő államoktól - jegyzi meg az FT.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást