Kevesebbet isznak a franciák

Infostart
2013. május 3. 21:50
Kevesebb és jobb minőségű alkoholt fogyasztanak a franciák, derül ki a Vállalkozás és Megelőzés nevű egyesület vizsgálatából. Az eredményeket a kérdéssel foglalkozó egészségügyi kutatók megkérdőjelezik, annál is inkább,mivel az azokat közlő szervezetet mintegy húsz alkoholgyártó cég hozta létre és működteti.

Évente átlagosan 86 liter bort fogyasztanak a franciák, ami csaknem háromszor kevesebb az 1961-ben mért évi 257 literes átlagszintnek. A Vállalkozás és Megelőzés nevű egyesület által végzett tanulmány egyik legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy az emberek a korábbi évtizedekhez képest kevesebb és jobb minőségű alkoholt fogyasztanak.

A konkrét adatokat illetően a kutatás megállapítja, hogy a lakosság 11 százaléka naponta, 39 százaléka hetente, 24 százaléka pedig havonta iszik valamilyen szeszes italt. Az alkoholra költött éves átlagkiadás 2012-ben fejenként 322 euróra rúgott, ami mai árfolyamon 96 ezer forintnak felel meg. Ez az összeg a 2008-ba mért 301 eurós szinthez képest csaknem hét százalékos emelkedést jelent.

Az alkoholproblémákra szakosodott egészségügyi kutatók körében a biztosítékot a tanulmány azon megállapítása verte ki, miszerint a 18 és 35 év közötti korosztály körében az alkoholfogyasztás elhanyagolhatónak tekinthető. A téma egyik elismert szakértője szerint ez az állítás egyszerűen nem igaz. Catherine Hill hangsúlyozza, hogy a fiatalok fogyasztási szokásai az utóbbi években valóban megváltoztak,és ma alapvetően szombat este isszák le magukat, de akkor nagyon.

A kutató szavaiból az derül ki, hogy amennyiben az ivás gyakoriságát veszik figyelembe, úgy valóban elhanyagolhatónak nevezhető a jelenség, de a kép rögtön megváltozik, ha a figyelem az éves szinten elfogyasztott alkohol mennyiségére irányul. Catherine Hill és társai a fentiek mellett azt is erősen kifogásolják, hogy a vizsgálatot egy olyan szervezet végezte, amelyet alkoholgyártók és kereskedők finanszíroznak, szerintük önmagában ez a tény megkérdőjelezi a számok objektivitását, hangsúlyozva, hogy megítélésük szerint a franciák továbbra is túl sok alkoholt fogyasztanak.

Ez utóbbi megállapítás azonban ugyancsak szubjektívnek tűnhet, hiszen meglehetősen nehéz meghatározni az elfogyasztható optimális alkoholmennyiséget egy olyan országban, ahol a borfogyasztás a kulináris hagyományok szerves részét képezi. A fogyasztás visszaesését mindenesetre a statisztikai hivatal két évvel ezelőtti felmérése is megerősítette, az akkori számok szerint egy francia 59 liter bort iszik meg évente, ami valóban háromszor kevesebb az 1961-ben mért szinthez képest.