Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovénia az új áldozat?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sürgős fellépésre van szükség Szlovéniában és Spanyolországban - közölte az Európai Bizottság. Brüsszel szerint a két ország súlyos problémákkal néz szembe gazdasága rendbetétele során.

Szlovéniát sokáig mintaállamnak tartották, amely két és fél évvel EU-csatlakozása után bevezette az eurót. Most kiderült, hogy gondok vannak az ottani bankszektorral. Spanyolországhoz hasonlóan Szlovéniát is recesszió, magas munkanélküliség és a pénzügyi ágazat gondjai sújtják.

Emellett a helyi bankokra nagy csapást mért az ingatlanlufi kipukkadása - ugyanúgy, ahogy évekkel korábban Spanyolországra. Sok adós bedőlt, és bár az ország államadóssága mindössze a GDP 48 százaléka - ami jóval alacsonyabb, mint a 85 százalékos EU-átlag -, Szlovéniának gondot okoz egyre dráguló államadóssága átütemezése. Ha nem változik a gazdasági helyzet, akkor 2025-re az adósság a szlovén GDP 100 százalékával lesz egyenlő.

Vajon ez az ország lesz-e az euróválság következő áldozata? - teszi fel a kérdést a Spiegel hírmagazin. Brüsszel és Ljubljana is azt hangoztatja, hogy nem kell az országot megmenteni, ám egy OECD-jelentés is megemlíti a szlovén bankszektor gondjait.

A Spiegel megemlíti a főváros közeli Siska lakóparkot, ahol 833 lakás áll többé-kevésbé befejezett állapotban. Közelükben egy nagy gödör - egy valószínűleg soha meg nem épülő szálloda helye.

Az OECD szerint Szlovénia elhúzódó visszaesésre és a pénzpiacokhoz való "korlátozott hozzáférésre" számíthat. Azaz, előfordulhat, hogy nem tud majd a piacról hitelekhez jutni. A szervezet magyarázata szerint nemcsak a bedőlt ingatlanhitelek a válság okai, hanem az is, hogy a függetlenség elnyerése után nem privatizálták teljesen a szlovén ipart, és a cégek politikai kapcsolataik útján jutottak előnyökhöz. A bankoknál így hétmilliárd euró behajthatatlan adósság halmozódott fel.

Alenka Bratusek miniszterelnök egyelőre spekulációnak nevezte, hogy országát esetleg meg kell menteni a csődtől. "Éjjel-nappal dolgozunk a bankrendszer rendbetételén" - mondta. Barroso brüsszeli bizottsági elnök pedig azt jegyezte meg: hisz abban, hogy Szlovénia "megbirkózik a feladattal".

Az Európai Bizottság 11 ország esetében mondta azt jelentésében, hogy adóssággondokkal küzd. Ezek között volt Magyarország is Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország és a skandináv államok mellett. Ezek gondjai azonban jóval kisebbek, mint a Szlovéniát vagy Spanyolországot sújtó bajok - tette hozzá Brüsszel.