Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mibe buktak bele a Spiegel főszerkesztői?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedden azonnali hatállyal felmentették tisztségéből a legnagyobb német hírmagazin, a Spiegel főszerkesztőjét és a lap internetes kiadásának vezetőjét. Noha a hír bombaként robbant a média berkeiben, a Spiegel hamburgi központján már jó ideje erős feszültség lett úrrá.

A Spiegel internetes oldalán még együtt látható a két távozó főszerkesztő, a hírmagazin nyomtatott kiadásáért eddig felelős Georg Mascolo és a Spiegel Online-t irányító Mathias Müller von Blumencron. A kép aláírásaként elismerő szöveg olvasható a Spiegel kiadójának tollából a két újságíró eddigi, igencsak látványos pályafutásáról, valamint a lapnál végzett kiváló munkájáról, de hogy mindez nem azért jelent meg, mert Mascolót és Müller von Blumencront ki akarják tüntetni, a cikk megemlíti azt is, hogy eddigi munkájukat azonnali hatállyal eddigi helyetteseik veszik át. A Spiegelt kiadó Ove Saffe utal arra is, hogy rövidesen dönteni fognak a két feladatkör végleges betöltéséről.

Jól értesült körök szerint éppen a döntéshozatal elodázása áll a bombaként robbant hír hátterében. A nemzetközi tekintélyű hamburgi hírmagazin impozáns székházának 13. emeletén készült a lap internetes kiadása, míg egy emelettel lejjebb ült a nyomtatott kiadásért felelős főszerkesztő. Noha mind Mascolót, mind pedig Müller von Blumencront egyszerre nevezték ki főszerkesztőnek, a hírmagazin vezetésére vonatkozó elképzeléseik alaposan eltértek egymástól, így a nyomtatott és az online kiadás irányítását két éve szétválasztották. Mindez azonban nem váltotta be a kiadó részéről hozzáfűzött reményt, a két főszerkesztő idővel már csak írásban állt kapcsolatban egymással és a lap forgalma rohamosan csökkenni kezdett, mire a hirdetők száma is megcsappant.

Bizottságot alakítottak, hogy megoldást találjanak a tarthatatlanná vált helyzetre, de miután ez sem segített, a Spiegel kiadója rászánta magát a német média körében szinte példa nélküli lépésre, és azonnali hatállyal felmondott a két főszerkesztőnek. Jól értesült források szerint a kiadó most ismét egy kézben látná legszívesebben a hírmagazin és internetes kiadásának vezetését.