Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Thatcher és Reagan "különleges viszonya"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétfőn elhunyt Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök legfontosabb ideológiai harcostársa és külföldi politikai partnere Ronald Reagan amerikai elnök volt. Thatcher volt az, akinek sikerült tárgyalóasztalhoz ültetni a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat.

Margaret Thatcher annyira közel állt a másik nagy hidegháborús harcoshoz, Ronald Reaganhez, hogy 2004-ben betegségével dacolva utazott el a néhai amerikai elnök temetésére.

Az emlékkönyvbe egy bibliai idézetet írt: "Jól cselekedtél hűséges szolga". Mint a Reuters megjegyzi: Thatchert és Reagant nemcsak a hit egyesítette, de az ideológia is. Az előbbi idézet egy olyan szolgáról szól, aki gazdája pénzét befektetve megduplázta azt szemben azzal, aki csak elásta és megőrizte a pénzt.

Reagan és Thatcher is megosztotta országa társadalmát a neoliberális gazdaságpolitikába vetett hitével. Az Atlanti-óceán mindkét partján csökkentették az adókat, visszafogták az állami és a szociális kiadásokat, miközben nőtt a szegények és gazdagok közötti szakadék.

A Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti úgynevezett "különleges viszony" Reagan és Thatcher számára kormányzásuk kezdetén nem volt különleges. Washington először nem akart segíteni Londonnak az 1982-es falklandi háborúban. Egy évvel később Thatchert pedig feldühítette, amikor Reagan katonákat küldött a Brit Nemzetközösséghez tartozó Grenada szigetére - jegyzi meg a Reuters.

Később azonban már nagyon egy hullámhosszon voltak. "Tudtam, hogy ösztönösen úgy érzett, ahogy én is. Nemcsak a kormányzat filozófiájáról, hanem az emberi természetről is" - írta memoárjában Reaganről a néhai brit kormányfő.

"Ronnie és Margaret politikailag hasonló lelkületűek voltak, a szabadság mellett és a kommunizmus ellen kötelezték el magukat" - emlékezett vissza Nancy Reagan, az elnök özvegye.

Egy dologban nagyon különböztek: Thatcher munkamániás volt, aki kevés alvással is beérte, és nem szerette a ködös megfogalmazásokat. Reagan nagy vonalakban gondolkodott, nem merült a részletekbe, és nem arról volt híres, hogy szeretett volna túlórázni.

Ennek ellenére Margaret Thatcher csodálta Reagant, akivel sokkal közvetlenebb volt, mint bármely más külföldi partnerével.