eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma

"Európa jobban teszi, ha a megszorítások után a növekedésre összpontosít"

Az Egyesült Államok arra sürgeti Európát, hogy lazítson a gyeplőn, és a megszorítások után a növekedésre koncentráljon. Erről az új amerikai pénzügyminiszter beszélt azt követően, hogy felmerült: Portugáliának egy második mentőcsomagra lehet szüksége.

Amerikának az az érdeke, hogy az európai gazdaság is növekedésnek induljon, és ezért Brüsszel jobban teszi, ha a megszorítások után erre összpontosít - ezt adta értésre európai útján Jack Lew új amerikai pénzügyminiszter.

"Gazdaságunk érzékeny a határainkon kívüli eseményekre, és számunkra nagyon fontos Európa egészsége és stabilitása. Különösen fontos, hogy európai partnereink növeljék a keresletet, miközben növekszik a munkanélküliség" - fejtegette Lew Brüsszelben.

Amerikában úgy látják, hogy a megszorítások tették tönkre a görög, a portugál és más gazdaságokat. Mivel a költségvetési kiadások csökkentése mérsékelte a növekedést, kevesebb adó folyik be, és így épp a költségvetési hiány csökkentését nem lehet megvalósítani. A brit költségvetési hiány például majdnem akkora, mint a pénzügyi válság legsötétebb időszakában volt - jegyzi meg a Yahoo News gazdasági blogja, a Daily Ticker.

Lew pénzügyminiszter megjegyzéseivel főleg a megszorításokat követelő Németországnak üzent. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter ugyanis arról beszélt: Portugáliának új módot kell találnia a takarékoskodásra, miután az ottani alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a megszorítócsomag több mint egymilliárd eurós részét, amely a táppénz és a munkanélküli segély csökkentéséről rendelkezett.

Portugália - amelyet az úgynevezett trojka: az EU, a Valutaalap és az Európai Központi Bank mentett meg egy kedvezményes hitellel - 13 milliárd euróval csökkentette költségvetését. Ennek nyomán tavaly 3 százalékkal visszaesett a gazdasági növekedése.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke arra kérte az eurózóna pénzügyminisztereit, hogy adjanak több időt Lisszabonnak a mentőhitel szigorú feltételeinek teljesítéséhez. Pedro Passos Coelho miniszterelnök azt ígérte, hogy az egészségügyi és oktatási kiadások csökkentésével találja meg a hiányzó pénzt.

Az EU pénzügyminiszterek a hétvégén döntenek arról, hogy átütemezzék-e a Portugáliának és Írországnak adott hitelek törlesztését.

Hanganyag: Szvetnik Endre, London

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×