Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szigorúbb közlekedési bírságok Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben a közlekedési miniszter reményét fejezte ki, hogy az április elsején életbe lépett új rendszabályok eredményeképpen csökken a balesetek száma, egyben pedig kevésbé fog akadozni a forgalom is. Az intézkedés értelmében ritkítják a közlekedési táblákat is, amelyek - kiváltképpen nagyvárosokban - szinte dzsungel jelleget öltötték. Az autósokat azonban főleg a bírságok emelése érdekli.

A parkolást tiltó táblák eltávolítását máris megkezdték a kerékpárosok számára kijelölt sávok mellől, ugyanis az új rendszabály értelmében minden autósnak tudnia kell, hogy ott nem állhat meg - következésképpen szükségtelen a magától értetődő dolgot táblákkal is hangsúlyozni, állapította meg Peter Ramsauer közlekedési miniszter. Rámutatott arra is, hogy az április elsejével életbe lépett intézkedés szerint csak annyi forgalmi jelzést hagynak meg, ami feltétlenül szükséges - a többit eltávolítják az utak mellől. Mivel a vasúti átkelőhelyeken mindig is tilos volt az előzés, a jelzőtáblákat ezeken a helyeken is leszerelik.

A vezetők körében azonban inkább a közlekedési bírságok felszökése váltott ki riadalmat. Aki tilosban parkol, annak 20 euró helyett legalább 30 euró bírsággal kell számolnia. Aki mellőzi a parkoló cédula megvásárlását, szintén legalább 10 eurót kockáztat. A mobiltelefon vezetés közben történő használatát is busás büntetéssel akarják visszaszorítani, ugyanis az eddigi 40 euró helyett immár 70 euró fenyegeti a telefonáló autóst.

A sebességkorlátozással szemben elkövetett kihágásokért is magasabb bírságot rónak ki. Ha valaki a jövőben zárt településen a megengedettnél 20 kilométer per órával gyorsabban halad, legalább 80 euróra büntethető, ha viszont 30-cal lépi túl a felső határt, a 160 eurós bírságon túl jogosítványának egy hónapra történő bevonását is kockáztatja.

Mivel a városokban a balesetek jórészét kerékpárosok okozzák, jelentősen szigorították az rájuk vonatkozó büntetéseket is. Aki egyirányút utcában a forgalommal szemben halad, az első alkalommal 20, második rajtaérés után már 35 eurót reszkíroz. Hasonló bírság fenyegeti azokat a biciklistákat is, akik gyalogos övezetben tovább karikáznak, vagy elhagyják a kerékpárosok számára kijelölt sávot.